Напишете дума/думи за търсене

Болести, при които цинкът е от полза

Цинкът е минерал, който се намира във всяка клетка на нашето тяло. Той присъства в около 200 ензима, където участва при образуването на съединения и структурни елементи, важни за функциите на организма. Той е съществена част от важни ензимни реакции.
Ензимите се състоят от протеини, микроелементи и понякога витамин. Когато ензимът има недостиг на минерал или витамин, той не е в състояние да си свърши работата.

Значение на цинка за ензимните реакции

Дефицитът на цинк подкопава функциите на всички телесни системи. В допълнение към ензимите, той е необходим за работата на хормоните (инсулин, хормон на растежа и половите хормони тестостерон и естроген).

За какво се нуждае тялото от цинк?
Тоталният недостиг на цинк е рядко явление в икономически развитите региони. Възможен е така нареченият граничен дефицит на цинк. Най-податлив е при кърмачета и възрастни хора. Неговият дефицит обикновено се предизвиква от недостатъчен прием или активна употреба от организма. Как да установим наличието на недостиг на този минерал?
Състояния, при които се изисква прием на цинк

1. Акне и други дерматологични проблеми
Той е от съществено значение за здравето на дермата, косата и ноктите. Цинкът е необходим, за да се осигури балансът вода-мазнини в дермата. Минералът се препоръчват при възпалителни обриви – той нормализира производството на себум и хормоналния метаболизъм.
Ускорява процеса на зарастване на раната. Той е задължителен при хора, страдащи от диабет.

2. Мозъчни функции, сън, настроение
Липсата на цинк заплашва от влошаване на мозъчната функция и депресия. Счита се, че дефицитът му е ключов фактор за редуцирането на паметта и настроението.
Недостигът му може да бъде причина за лошо настроение и мозъчна функция при хора със затлъстяване или с недостатъчен контрол на кръвната захар. Подобрява качеството на съня.

3. Простуда

Цинкът работи в имунните механизми. Добавката му подобрява съотношението на хранителните вещества в тялото. Цинкът има антивирусен ефект. Смята се, че лимонената киселина в таблетките за смучене намалява ефекта на цинка. По-добре да изберете близалки без лимон.

4. Диабет
Цинкът действа на всички етапи на метаболизма на инсулина. Диабетът се характеризира с липса на този минерал. И когато тялото има недостиг от него, инсулинът губи своята ефективност.

5. Сексуална сфера при мъжете
Цинкът е важен за мъжката репродуктивна система. Действа на метаболизма на хормоните, образуването на сперматозоиди. При липса на този минерал се отбелязва спад в хормона тестостерон и подвижност на спермата.

6. Макулна дистрофия
Той е ефективен при свързана с възрастта дегенерация на макулата. Важно е за процесите, които протичат в ретината, и забавя влошаването на зрението.

7. Бременност
Ниското ниво на цинк е свързано с ранно раждане, ниско тегло при раждане и инхибиране на детския растеж.

8. ПМС
Цинкът е полезен при ПМС и облекчава симптомите на състоянието. Приемът му от жените подобрява физически и психологически маркери за качество на живот.

9. Ревматоиден артрит
Той има антиоксидантно действие. Препоръчителен е при ревматоиден артрит.

Цинкът и неговата незаменимост за здравето

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X