Напишете дума/думи за търсене

Кои храни да избягваме, за да имаме перфектна кожа

Кожата ви загубила ли е своята стегнатост и еластичност, появили ли са се акне и обриви по повърхността й? Основната причина за развитието на кожни проблеми е недохранването. Кои са онези продукти, които е добре да се ядат и които трябва да се изхвърлят?

Приятните за кожата храни съдържат мастни киселини, витамини и антиоксиданти. Но има и такива, които провокират натрупването на токсини в тялото и нарушават метаболитните процеси. Кожата винаги отразява вътрешното състояние на тялото, така че е лесно да се определи по външния вид дали се храните правилно или не.

Полезни продукти

1. Вода - поддържа не само здравето на кожата, но и на цялото тяло. Пиенето на чиста вода елиминира токсините и помага на клетките на кожата да усвоят по-добре хранителните вещества.

2. Мазните риби са богати на омега-3 мастни киселини, които предпазват кожата от негативните ефекти на UV лъчите, намаляват възпалението и дори предотвратяват риска от рак на кожата. Освен това рибата съдържа витамин Е, който има мощни антиоксидантни свойства и предпазва кожата от свободните радикали.

3. Пресните зеленчуци (моркови, чушки, зеле и други) съдържат полезни вещества каротеноиди, които предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали и слънчевите лъчи. Ярките на цвят зеленчуци съдържат много витамини.

4. Ленено семе - богати на мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Достатъчно е редовно да добавяте няколко семена към салата или коктейл, за да направите кожата по-малко лющеща се, гладка и овлажнена.

5. Слънчогледови семки - съдържат мазни масла, цинк и витамин Е, които спомагат за поддържането на здравето на кожните клетки.

6. Орехи - съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, които предотвратяват развитието на възпаления, дерматити и други кожни заболявания.

7. Бадеми - богати на ненаситени мастни киселини, антиоксиданти и витамин Е, които имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата.

8. Авокадо - съдържа лутеин, зеаксантин и витамин Е, които предпазват кожата от облъчване.

9. Зеленият чай е много здравословна напитка, съдържаща катехини, които увеличават притока на кръв към кожата и поддържат здрав тен.

10. Зехтин - съдържа мононенаситени мастни киселини и други полезни съединения, които предотвратяват прекомерната сухота на кожата.


Опасни продукти

1. Белият хляб е бърз въглехидрат, който повишава нивата на кръвната захар, ускорява производството на себум и допринася за появата на акне.

2. Захар - ускорява процеса на стареене на кожните клетки, тъй като уврежда колагеновите и еластиновите влакна.

3. Сол - причинява подпухналост, тъмни кръгове под очите и развитие на акне.

4. Трансмазнини - имат противоположния ефект на здравословните мазнини (омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибите, растителните масла и ядките).

5. Мазно месо - повишава концентрацията на токсини в кръвта и води не само до кожни, но и до други заболявания.

6. Кофеинът - помага за повишаване нивото на кортизол (хормон на стреса) в организма, който дехидратира и изтънява кожата.

7. Люти подправки - често причиняват възпаление на кожата.

8. Преработени храни - ускоряват процеса на стареене.

9. Индустриално мляко - може да раздразни кожата и дори да причини депресия.

10. Алкохолни напитки - имат разрушителен ефект върху кожата, тъй като премахват от тялото витамин А, необходим за възстановяване на кожните клетки.

За да изглеждате винаги млади и привлекателни, следете количеството на полезни продукти в диетата си.

Как да се справим със сухата кожа на лицето?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X