Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с чупливите нокти

Чупливите нокти загрозяват и най-добре поддържаните ръце. Те не само че ни придават непохватен вид, но и имат склонност да се чупят и белят прекалено лесно. Нещо, което приближава пръстите с една крачка по-близо до инфекциите.

Какво ги причинява

Старенеете може да е една от причините за чупливостта им, но ако сте в по-млада възраст, то тогава причините биха могли да бъдат дефицит на желязо, цинк и калций. Недостиг на протеини или сухота.

Използването на лак за нокти също би могло да причини неособената им здравина.

Ако скоро сте боледували от хепатит, не е изключено да се сдобиете с чупливи нокти. Същото се отнася и ако имате сърдечни проблеми.

Нездравословното хранене също може да е виновник за неугледното състояние на ноктите. Консумирайте храни, богати на витамините А, С и В3. Във витамините В комплекс се съдържа биотин, който може да бъде намерен в овесените ядки, фъстъците, соята и гъбите. Рибеното масло също помага при този проблем.

Как да ги третираме

Ноктите абсорбират 25 процента повече вода от собственото им тегло. Те се увеличават, когато са в досег с водата и се свиват, когато изсъхнат. Този повтарящ се цикъл може да ги отслаби и това да причини тяхното белене и чупене.

Не е излишно да носите кухненски ръкавици, докато вършите домакинска работа.

Мажете ги с вазелин или със специални овлажнители за нокти. Търсете такива, които съдържат витамин Е, масло от авокадо и масло от чиа.

Пийте много вода, за да поддържате ноктите и останалата си част от тялото хидратирани.

Режете ги редовно и веднага след като излезете от банята. Дръжте ги достатъчно къси, за да не им давате възможност да се начупват и белят.

Когато избирате лакочистител, търсете такъв, в който не се съдържа формалдехид, ацетон или толуол.

Важно!

От време на време оставяйте ноктите си да подишат. С една дума, оставяйте лака за нокти неизползван по-дълго на тоалетката.

Студеният въздух също изсушава ноктите, затова задължително слагайте овлажнители върху тях през зимата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X