Напишете дума/думи за търсене

Цинкът и неговата незаменимост за здравето

Този минерал е изключително важен за имунната ни система, за красотата на кожата и косата и за правилното функциониране на репродуктивната система.

Всяка клетка в човешкото тяло има потребност от цинк, за да се размножава. Липсата му дори и за кратко време въздейства на защитните способности на имунната система. Повече от 300 ензима се нуждаят от цинк за правилно функциониране.

Изследвания показват, че той помага при борбата с вирусите и алергиите. Може да бъде открит в частта на мозъка, която отговаря за запазването на спомените. Колкото повече е цинкът, толкова по-лесно е функционирането на паметта и на мисловната дейност.
Хората с недостиг на цинк се представят по-лошо при тестовете на паметта.

Поддържането на здравословно ниво на цинк може да активира зоните в мозъка, които обработват информацията от сетивата за вкус и мирис.

Малцина знаят, че анорексията например е свързана с липсата на цинк. Загубата на зрението може да бъде забавена чрез лечение с цинкови добавки.

Цинкът е минералът на страстта, защото е важен за репродуктивната система както при мъжете, така и при жените. Импотентността може да е свързана с ниското ниво на цинк. Той е жизненоважен за производството на сперма, както и за жените по време на бременността. Препоръчителната доза се удвоява при бременните жени, като превантивна мярка срещу вродени заболявания на плода. Изследвания показват, че цинкът може да помага и за повишаване на настроението чрез контролирането на нивото на прогестерон в човешкото тяло.

Неслучайно специалистите наричат цинка "минерал на красотата". Кожата съдържа 20% от цинка в организма ни. Той е подходящ за третиране на почти всички кожни проблеми и особено на акне. Подобрява чистотата и тонуса на кожата чрез възстановяване на горните й слоеве. Ефикасен е срещу пърхот и подобрява състоянието на кожата на главата. Когато има недостиг от него в приеманата храна, косата расте по-бавно и дори пада. Той я предпазва от накъсване и липса на блясък.

На ноктите им е необходим цинк за синтезирането на достатъчно протеини, за да са силни и здрави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X