Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли съществува емоционалният диабет?

Много фактори играят роля в развитието на диабет тип 2. Емоциите един от тези фактори ли са? Съществува ли емоционален диабет?

Диабет тип 2 е състояние, при което тялото не може ефективно да обработва инсулин - основен хормон, произведен от панкреаса. Инсулинът помага за превръщането на храната, която ядете, в енергия. Инсулиновата резистентност (или ограниченото производство на инсулин) кара кръвната захар на тялото бавно да се повишава, което причинява много усложнения.

Стресът и други емоционални фактори могат да повлияят на много метаболитни процеси. Например силните емоции повишават нивата на кортизол, което кара тялото да отделя повече глюкоза.

Да, има сложна връзка между емоциите и диабета. Но ако стресът автоматично довежда до диабет, 90% (или повече) от хората по света биха били диабетици. Ясно е, че развитието на това заболяване не зависи изцяло от емоционалния фактор. Като се има предвид това, стресът и безпокойството могат да повлияят на начина ви на живот, което може да доведе до здравословни проблеми като диабет.
Диабетът е труден за лечение. Това е основна грижа за общественото здраве и все повече хора получават тази диагноза. Изследвания като това на д-р Джулиана Майна Ванджиру от университета в Манчестър показват, че е по-важно от всякога да се образоват хората за причините за диабет тип 2.

Темпът на растеж и ефектът върху продължителността на живота правят невъзможно игнорирането. Диабетът тип 2 може да остане неоткрит в продължение на много години, преди пациентът да започне да изпитва симптоми, понякога не и докато е между 55 и 60 години. За съжаление, това хронично заболяване е често срещано и при децата. Ето някои от основните причини:

Какво причинява диабет?

Както стана ясно, хората развиват диабет, защото телата им или не произвеждат достатъчно инсулин, или не могат ефективно да го обработят. Редица фактори могат да доведат до проблеми с инсулина:

• Нездравословна диета. Много хора нямат разнообразие в хранителния си режим и ядат твърде много захар и преработени храни. Хранителните навици са ключов компонент за развитието на диабет.
• Увеличение на индекс на телесна маса и наднормено тегло.
• Хипертония.
• Заседнал начин на живот.
• Генетиката също може да играе роля.

Видове диабет
Въпреки това официално емоционалният диабет не съществува. Единствените категории диабет са тип 1 и тип 2.

• Има връзка между хроничния стрес и повишената кръвна захар.
• Вашият мозък интерпретира високите нива на адреналин и кортизол като знак, че имате нужда от повече енергия. В резултат на това той казва на тялото да отделя повече глюкоза в кръвта.
• Това обаче не ви прави диабетици. След като тези нива спаднат, хората, които не страдат от това състояние, бързо се връщат към нормалните си нива на кръвната захар и нормалния метаболизъм.
• Ако вашият панкреас не произвежда достатъчно инсулин или страдате от инсулинова резистентност, той няма да може да обработи този скок на кръвната захар.


Какво казва науката за диабета и емоциите
Никой не получава диабет само от стрес.
Университетът в Тел Авив проведе проучване през 2006 г. за връзката между бърнаута (прегарянето на работното място) и диабета. То даде интересни резултати. Голямо проучване на населението от Норвежкия университет за наука и технологии също стигна до подобни заключения. Въпреки че не може да говорим за емоционален диабет сам по себе си, когато комбинираме емоционалния компонент с други фактори, той може да играе важна роля в развитието на диабета.

Депресията и бърнаутът могат да променят начина ви на живот и да бъдат клиничен предсказващ инцидентен диабет
Представете си някого, който от години „прегаря” в офиса. С течение на времето той развива депресия и целият му начин на живот се променя. Сменя начина си на хранене, става по-малко активен и се сдобива с безсъние. Всички тези промени са рискови фактори за диабет.

В заключение, няма пряка връзка между негативните емоции и диабета. Емоционалният диабет просто не съществува. Фактори като депресията обаче често променят определено поведение и начин на хранене, което може да доведе до диабет. Психичното и физическото здраве са свързани, така че се грижете за себе си!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X