Напишете дума/думи за търсене

Промени в бюста, които може да сигнализират за здравословни проблеми

С възрастта идва мъдростта, но и рискът от много заболявания. Докато повечето външни симптоми, свързани с напредването на годините, са напълно нормални, някои може да са притеснителни.

Промените трябва да се следят внимателно, тъй като 2/3 от смъртните случаи са причинени от проблеми, свързани с възрастта.

Тази статия на „МИЛА“ ще ви помогне да диагностицирате промените в гърдите, свързани с възрастта, без да се паникьосвате.

Нормални промени в гърдите

1. Стрии

С напредване на възрастта се появяват стрии. С възрастта нивата на хормоните, необходими за поддържане на еластичността на кожата, намаляват. В резултат на това се появяват тези стрии. Уголемяването на гърдите по време на бременност също е фактор. Нивата на висок стрес също може да причинят появата на стрии преждевременно.

2. Сочещи надолу зърна

Когато с възрастта гърдите и зърната започват да сочат надолу, най-вероятно става дума отслабената тъкан на гърдата и гравитацията.

Има и различни други фактори, които трябва да имате предвид. Ако имате големи гърди или висок индекс на телесна маса, гърдите ви ще провиснат по-рано. Освен това, ако сте редовен пушач, бюстът ви може да увисне по-рано от очакваното.

3. Разширяване на пространството между гърдите

Голяма част от тези промени са резултат от понижено количество естроген, което тялото произвежда. Този важен полов хормон е отговорен и за поддържането на здравината на гърдите.

Плътната тъкан се заменя с мастна тъкан и пространството между гърдите да се разшири, а бюстът да увисне.

Промени в гърдите, които са опасни

1. Твърди бучки

Въпреки че бучките на гърдата имат доста лоша репутация, повечето от тях са безобидни. Те са предимно доброкачествен растеж на тъканите или натрупване на течности. Ракът на гърдата се лекува по-лесно, ако е забелязан рано. Ето защо, ако забележите нова бучка, запишете час при мамолога и се прегледайте.

2. Болки в гърдите

Карциномните тъкани рядко причиняват болка в гърдите. Въпреки това болката в бюста може да е причина за безпокойство, тъй като съществува рядка, но агресивна форма на рак на гърдата, наречена възпалителен рак на гърдата, съпроводен от болка и от появата на червени точки. Само около 2-4 процента от случаите на рак на гърдата се дължат на този вид карцином, но 7-10 процента от смъртните случаи, свързани с болестта, са заради него.

Ако болката продължава повече от седмица или се задълбочава с времето, вероятно е по-добре да се консултирате с лекар.

3. Секретиране на зърната

Ако не сте бременна или да кърмите, секрецията от зърната е предпоставка за здравословни неразположения. Тя може да бъде безцветна, млечна, жълта, зелена, кафява или дори кървава. Ако забележите редовно да тече течност от зърната ви, веднага посетете мамолог. Това може да се дължи на карцином.

4. Двете гърди изглеждат различно

Перфектно симетричните гърди са рядкост, така че не изпадайте в паника, след като прочетете това, ако изглеждат различни. Ако обаче една от гърдите ви внезапно промени размера на чашката на сутиена или кожата й загрубее, тогава непременно трябва да се свържете с вашия лекар. Внезапна промяна във формата на едната гърда може да бъде признак за карцином.

5. Отдръпване на зърното

Зърната могат да се отдръпнат навътре по различни причини. Това явление се нарича прибиране на зърното и се причинява поради възпаление на тъканите зад зърното. Причините за това възпаление може да бъдат многобройни и не са непременно свързани с карцином.

В случай на рак туморът атакува канала зад зърното и го издърпва навътре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X