Напишете дума/думи за търсене

6 сериозни болести, които често бъркаме с безобидни неразположения

Понякога се опитваме да бъдем по-големи лекари от докторите и често си предписваме самолечение, което може да доведе до големи поразии. Преди да се лекува едно заболяване, то трябва да бъде адекватно диагностицирано.

Статистиката сочи, че 20% от сериозните заболявания се диагностицират погрешно. Кои от най-разпространените болести може да бъдат взети за нещо друго.

Инфаркт и паник атака

Понякога е много трудно да се разграничи сърдечен удар от паник атака, защото на пръв поглед техните симптоми имат много общо. Острата пронизваща болка често съпътства инфаркта. В много случаи тази болка присъства само в лявата ръка.

Ето някои от разликите между инфаркт и пристъп на паника:

- Хората с инфаркт имат учестено дишане и не се паникьосват, но може да са много уплашени. Преди това те може да почувстват главоболие и да усетят тремор в горните крайници.

- В случаи на пристъпи на паника човек има чувство за загуба на контрол над нервите си и над ума си. По време на паник атака, тялото е напрегнато, така че е възможно да изпитате мускулни болки.

Менингит и обикновената настинка

Менингитът е възпаление на меките мембрани около мозъка и гръбначния стълб. То е много опасно и може да причини увреждане на мозъка. Ето защо е много важно да се даде ранна и правилна диагноза. Често срещани симптоми като висока температура, студени ръце, мускулни болки, главоболие и умора може да ви подведат.

Това заболяване често се бърка с обикновената настинка, тъй като симптомите са толкова сходни.

Внимавайте за:

- схванат врат

- конвулсии

- петна и обриви по кожата

- чувствителност към ярка светлина

Туберкулоза и обикновената настинка

Туберкулозата е все още една от най-често срещаните смъртоносни заболявания в света. При него бактериите обикновено атакуват белите дробове, но може да увредят и други части на тялото. Тя се разпространява във въздуха, когато човек кашля, киха или говори. Температурата при пациент с туберкулоза се повишава главно през нощта и достига до 37°С - 37,5°С.

Симптомите като умора, повишена температура, нощни изпотявания и втрисане може да ви накарат да мислите, че имате обикновена настинка.

Но има специфични симптоми, за които трябва да внимавате:

- кашлица, която продължава 3 или повече седмици

- кашлица с кръв

- болка в гърдите или болка при дишане или кашлица

- необяснима загуба на тегло

Рак на гърдата и мастит

Почти половината от онкологичните пациенти се диагностицират твърде късно. Около една четвърт от тях разбират за своето заболяване в напреднал стадий. И ако някои симптоми се повтарят отново и отново дълго време, то може да не е само от нисък имунитет.

Симптомите на рака са много сходни с признаците на други заболявания. Например възпалителният рак на гърдата лесно се бърка с мастит, а злокачественият тумор на дебелото черво има подобни симптоми на улцерозен колит или на Синдрома на раздразнените черва. Може да имате същите симптоми като при мастит, характеризиращи се с кожно дразнене, зачервяване, болка и топлина на гърдите.

Моля, обърнете внимание на по-специфичните признаци на карцином на гърдата:

- сърбящи гърди

- бучки или възли, усещани върху или вътре в гърдите

- реакции на зърното

Помнете, че редовната профилактика е най-добрата превенция.

Апендицит и кисти на десния яйчник

И двете състояния са опасни и се нуждаят от правилна диагноза. Може да причинят силна и внезапна болка от дясната страна в долната част на корема, която да расте прогресивно.

Има някои общи симптоми като повръщане и треска. Но има някои признаци, които ще ви помогнат да установите разликата. В случай на кисти може да имате нарушение на менструалния цикъл. Но в случаи на апендицит се наблюдават твърд, стегнат корем и невъзможността за изпускане на газове.

Лупус и други болести

Може да имате лупус през целия си живот и дори да не знаете за него, защото симптомите са толкова разнообразни. Може просто да ви изглежда, че имате ниска имунна система, която ви кара да прихващате всякакви болести.

Най-важното, което трябва да знаете е, че ако имате болки в ставите и мускулите и треската се появява често от нищото, по-добре е да направите по-задълбочени изследвания. Това автоимунно заболяване може да засегне всяка част от тялото, включително вътрешните органи. В някои случаи лупусът може да доведе до нарушена функция на сърдечносъдовата и храносмилателната система.

Моля, обърнете внимание на следните признаци на лупус:

- болки в ставите (артралгия)

- треска, която се появява без причина

- умора

- болка в гърдите при дълбоко дишане (плеврит)

- косопад

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X