Напишете дума/думи за търсене

Покажи ми зъбите си, за да ти кажа колко си здрав

Днес красивата усмивка и белоснежните зъби се свързват с успех и висок социален статус. Но лекарите обясняват, че състоянието на зъбите е пряко свързано с цялостното здраве на организма.

Сърдечносъдови заболявания

Учените са доказали, че болните зъби и венци може да се превърнат в отправна точка за развитие на исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт. При пациентите с възпаления на зъбите и устната кухина рискът е сърдечна недостатъчност е повишен с цели два пъти. От устната кухина бактериите навлизат в кръвта, което предизвиква възпаление на стените на съдовете и образуване на тромби.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Проблемните зъби не са в състояние да осигурят правилна механична обработка на храната и да я подготвят за усвояване от стомашно-чревния тракт. Ако ни болят зъбите и венците и нямаме възможност добре да сдъвкваме, то стомахът е подложен на допълнително натоварване, което може да доведе до всевъзможни заболявания. Обща причина за развитие както на парадонтит, така и на стомашно-чревни заболявания, е наличието на микроорганизми, които предизвикат възпалителни и имунни реакции. Сред тях са хроничен гастрит, язва, панкреатит.

Диабет

Повечето лекари са категорични, че при наличие на възпалителни процеси в устната кухина, нивото на кръвната захар се увеличава. Редица изследвания потвърждават, че успешното лечение на парадонтит при пациенти с диабет с течение на времето води до нормализацията на кръвната захар.

Бременност

Хормоналните изменения в организма при бременност може да провокират възпаление и кръвотечение на венците. Зъбите инфекции са в състояние да провокират неблагоприятно въздействие върху плода и да повишат риска от спонтанен аборт.

Заболяванията на зъбите увеличават вероятността от преждевременно раждане със 7 пъти.

Важно!

За да избегнете заболявания на зъбите и устните кухина не забравяйте задължителната профилактика. Мийте зъбите си не по-малко от два пъти на ден. Зъбната паста против кариес трябва да съдържа флуор, а за профилактика на венците – противовъзпалителни вещества. Водата за уста ще ви помогне да отстраните бактериите от труднодостъпните места и езика. Използвайте конци за зъби и посещавайте стоматолог поне веднъж годишно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X