Напишете дума/думи за търсене

9 неща, които може да увредят щитовидната жлеза

Въпреки че щитовидната жлеза е малък орган, тя контролира много процеси в тялото. Когато не работи правилно, може да произвежда повече или по-малко хормони, отколкото организмът се нуждае. И в двата случая се забелязват промени в теглото, промени в настроението, кожни проблеми и дори рак на гърдата.

Кои са лошите навици, които може да засегнат щитовидната жлеза?

9. Твърде много стрес

Стресът засяга всичките системи в организма, включително ендокринната система. Ако сте в постоянно състояние на напрежение, щитовидната жлеза спира да работи правилно и започва да произвежда прекалено много или твърде малко хормони. Ако вече сте имали проблеми с щитовидната жлеза, стресът може да доведе до паник атаки или загуба на дългосрочна памет. Липсата на сън и стресиращата работа също са в списъка на рисковите фактори.

За да намалите рисковете, спете достатъчно, ходете много пеша и спортувайте.

8. Не консумирате достатъчно мазнини

Диета с ниско съдържание на мазнини ще ви помогне да отслабнете, но много хора престават да консумират не само лошите мазнини, но и добрите, които са изключително важни за нашия мозък и щитовидната жлеза. Полезни мазнини се намират в зехтина и лененото масло, яйцата, млечните продукти, месото, рибата и пшеничните зародиши. Не се отказвайте от тези продукти, хем ще постигнете положителни резултати, хем тялото ви ще бъде здраво.

7. Ядете твърде много соеви продукти

Соята съдържа много полезни микроелементи, витамини и дори може да замести продуктите от животински произход, но не се препоръчва да ядете прекалено много соеви продукти, тъй като те забавят работата на щитовидната жлеза. Когато ядем много соеви продукти, щитовидната жлеза абсорбира по-малко йод, което е наистина важно за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Намалете количеството соеви храни, които ядете, и добавете към менюто си продукти, съдържащи йод - зеленчуци, плодове, горски плодове и морски дарове. Червените боровинки, скаридите, мидите, калмарите и морската риба са най-добрите приятели на щитовидната жлеза.

6. Прекалявате с кръстоцветните зеленчуци

Суровите кръстоцветни зеленчуци засягат работата на щитовидната жлеза. Не се препоръчва да ядете много зеле, броколи, карфиол, ряпа и репички, особено ако страдате от йоден дефицит. Тези храни съдържат глюкозинолати, които съдържат азот и сяра (затова тези зеленчуци са леко горчиви). Когато тези елементи влязат в тялото, те засягат щитовидната жлеза и дори може да причинят гърчове. По-добре е да ядете зеленчуци като цвекло и целина, но ако не можете без броколи и неговите братовчеди, преди консумация задължително трябва да преминат през термична обработка.

5. Пушене

Пушенето не засяга само белите дробове. Това е лошо и за щитовидната жлеза. С течение на времето тютюнът може да е стане причина за хипертиреоидизъм.

Нещо повече, димът съдържа токсини, а на тялото му отнема 6 дни, за да ги премахне. През тези дни количеството йод в щитовидната жлеза намалява. Нивото на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта се повишава, а работата на жлезата се влошава.

4. Приемате твърде много кофеин

Добре е, ако денят ви започне с чаша кафе, но не е добра идея да се пие твърде често. Кафето и силният чай съдържат кофеин, който увеличава количеството на кортизола в организма. Този стресов хормон засяга щитовидната жлеза и метаболизмът се влошава. Имайте предвид, че продукти като шоколад, кока-кола и енергийни напитки съдържат и кофеин.

3. Консумирате храни с висок гликемичен индекс

Гликемичният индекс е класация на въглехидратните храни въз основа на непосредствения им ефект върху нивата на кръвната захар. Високият гликемичен индекс означава, че процесът на разтваряне е прекалено бърз. Продукти с такъв индекс са сладкишите, сладките, тестените изделия и белият ориз. Тези храни съдържат огромно количество въглехидрати и оказват влияние върху процеса на абсорбиране на йод. Йодният дефицит води до проблеми с щитовидната жлеза.

2. Масло и маргарин

Хората, които обичат маслото, трябва да бъдат много внимателни. Този продукт е в списъка с храни с високо съдържание на холестерол. Холестеролът засяга липидния баланс и работата на щитовидната жлеза. Въпреки това не се препоръчва да спрете да ядете храни, съдържащи животински мазнини. Маслото е източник на селен и витамин D.

Що се отнася до маргарина, по-добре е да се избягвате този продукт. Той се добива от трансмазнини, които увреждат ендокринната и сърдечносъдовата система и водят до затлъстяване.

1. Злоупотреба с алкохол

Алкохолът е в състояние да увеличи или намали панкреасните секрети. Жените изпитват менструални проблеми, а мъжете започват да страдат от ниско либидо. Проблемите с щитовидната жлеза също имат отрицателно въздействие върху вегетативната нервна система и може да доведат до треперене, тахикардия, чревни нарушения, промени в настроението и други неприятни симптоми.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно и произвежда излишни хормони, процесът на дехидрогеназа се забавя. По този начин влиянието на алкохола върху организма се увеличава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X