Напишете дума/думи за търсене

9 неща, които може да увредят щитовидната жлеза

Въпреки че щитовидната жлеза е малък орган, тя контролира много процеси в тялото. Когато не работи правилно, може да произвежда повече или по-малко хормони, отколкото организмът се нуждае. И в двата случая се забелязват промени в теглото, промени в настроението, кожни проблеми и дори рак на гърдата.

Кои са лошите навици, които може да засегнат щитовидната жлеза?

9. Твърде много стрес

Стресът засяга всичките системи в организма, включително ендокринната система. Ако сте в постоянно състояние на напрежение, щитовидната жлеза спира да работи правилно и започва да произвежда прекалено много или твърде малко хормони. Ако вече сте имали проблеми с щитовидната жлеза, стресът може да доведе до паник атаки или загуба на дългосрочна памет. Липсата на сън и стресиращата работа също са в списъка на рисковите фактори.

За да намалите рисковете, спете достатъчно, ходете много пеша и спортувайте.

8. Не консумирате достатъчно мазнини

Диета с ниско съдържание на мазнини ще ви помогне да отслабнете, но много хора престават да консумират не само лошите мазнини, но и добрите, които са изключително важни за нашия мозък и щитовидната жлеза. Полезни мазнини се намират в зехтина и лененото масло, яйцата, млечните продукти, месото, рибата и пшеничните зародиши. Не се отказвайте от тези продукти, хем ще постигнете положителни резултати, хем тялото ви ще бъде здраво.

7. Ядете твърде много соеви продукти

Соята съдържа много полезни микроелементи, витамини и дори може да замести продуктите от животински произход, но не се препоръчва да ядете прекалено много соеви продукти, тъй като те забавят работата на щитовидната жлеза. Когато ядем много соеви продукти, щитовидната жлеза абсорбира по-малко йод, което е наистина важно за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Намалете количеството соеви храни, които ядете, и добавете към менюто си продукти, съдържащи йод - зеленчуци, плодове, горски плодове и морски дарове. Червените боровинки, скаридите, мидите, калмарите и морската риба са най-добрите приятели на щитовидната жлеза.

6. Прекалявате с кръстоцветните зеленчуци

Суровите кръстоцветни зеленчуци засягат работата на щитовидната жлеза. Не се препоръчва да ядете много зеле, броколи, карфиол, ряпа и репички, особено ако страдате от йоден дефицит. Тези храни съдържат глюкозинолати, които съдържат азот и сяра (затова тези зеленчуци са леко горчиви). Когато тези елементи влязат в тялото, те засягат щитовидната жлеза и дори може да причинят гърчове. По-добре е да ядете зеленчуци като цвекло и целина, но ако не можете без броколи и неговите братовчеди, преди консумация задължително трябва да преминат през термична обработка.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X