Напишете дума/думи за търсене

Микроинсулт - как да го разпознаем и предотвратим

Проблемите, свързани с кръвоснабдяването на мозъка, не трябва да се оставят на заден план. Ако имате предразположение към съдови заболявания или показвате тревожни симптоми, незабавно се свържете със специалист, за да бъдете диагностицирани и да предотвратите микроинсулт.

Това е внезапно нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка. Терминът "микроинсулт" не е особено научен. Докторите предпочитат да формулират проблема като преходни исхемични атаки (ПИА). Това състояние възниква поради спазъм на кръвоносните съдове в мозъка или образуването на кръвни съсиреци.

Какво е важно да знаете за микроинсулта?

ПИА са предшественик на истинския мозъчен удар. Това е сигнал, който дава ясно да се разбере, че е време да се постави сериозна диагноза и да се назначат терапевтични мерки.

Мозъкът се нуждае от кислород и някои химични съединения, транспортирани през съдовете. Без нормален, безпрепятствен кръвен поток, нервните клетки умират само за броени минути.

Когато възникнат ПИА, запушването в съда се абсорбира без медицинска намеса. Но дори краткосрочното възпрепятстване на нормалното снабдяване с кислород води до опасни последици за мозъчната тъкан. Освен това, ако това се случи повече от веднъж, общата щета от микроинсулт може да се сравни с щетите от един макроудар.

Причини за микроинсулт

Ключовата причина е горещото време. В горещината настъпва дехидратация, кръвта се сгъстява и рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава значително. Проблемът се усложнява от факта, че много хора буквално работят на открито слънце. Изключително опасно е да останете в наведено положение с главата надолу за дълго време. Това увеличава стреса върху сърдечносъдовата система и причинява съдова руптура.

ПИА са по-чести при хора на възраст над 65 години. Тук роля играят свързаните с възрастта промени в кръвоносните съдове и хроничните заболявания.

Но не забравяйте, че всеки 4-ти припадък се случва в млада възраст. Това е общо влошаване на здравето и нездравословна диета, пристрастявания и стрес.

Кой е изложен на риск:

- лица, страдащи от хипертония;
- лица, страдащи от атеросклероза;
- фенове на пушенето;
- лица с патологии на сърдечния ритъм, исхемия, лица, които са имали ендокардит;
- лица, страдащи от захарен диабет;
- лица с високо съсирване на кръвта;
- лица, приемащи хормонални лекарства;
- лица с наднормено тегло;
- лица с остеохондроза на шийните прешлени.

Признаци на микроинсулт

- внезапно, влошаващо се главоболие, замаяност;
- изтръпване на областта на лицето, долен или горен крайник;
- проблеми със зрението, светкавици, черни точки;
- неуспех в координацията на движенията (човекът се „разклаща“, евентуално пада на земята);
- болезнена реакция на ярка светлина, интензивен звук;
- скок на кръвното налягане;
- гадене, повръщане;
- проблеми с речта (пациентът се затруднява да произнесе проста фраза, колебае се да отговори на прост въпрос, обърква се).

Спешни действия при ПИА

Терапевтичният прозорец (периодът, когато микроинсултът се отстранява без последствия) е максимум 4,5 часа.
При първото подозрение за микроинсулт незабавно повикайте линейка. Симптомите може да спрат след минута, но все пак не бива да рискувате здравето си. В крайна сметка, атаката може да се върне в близко бъдеще.

Преди пристигането на специалисти се препоръчва да направите следното: обърнете пациента на една страна, осигурете подаване на въздух и пълноценна почивка. В тази ситуация не се използват лекарства - това може да доведе до влошаване на състоянието. Ако човек с пристъп на ПИА има хронично заболяване и приема определени лекарства, важно е да информирате лекаря.

Последици от микроинсулт

ПИА се повтаря при 1/3 от хората. Всеки 10-и човек получава инсулт в продължение на 3 месеца след микроинсулт.
При хора след микроинсулт паметта се влошава, появяват се прояви на деменция и се влошава характерът.

Мерки за рехабилитация след микроинсулт

Човек след ПИА може да има следните последици: слабост, загуба на нормална чувствителност на лицето, слабост в долните или горните крайници, колеблива реч, увреждане на паметта, затруднено преглъщане, депресия.

Рехабилитацията включва набор от класове с физиотерапевт, акватерапия, масаж, приемане на необходимите лекарства, престой в болница под наблюдението на невролог и психолог. Човек се нуждае от личен режим на сън, работа и почивка. Комплексните рехабилитационни мерки съкращават времето за възстановяване, намаляват вероятността от инсулт и сериозни последици.

Превантивни мерки срещу микроинсулт

Първо, контрол на кръвното налягане. Ако има системно повишаване/ намаляване на кръвното налягане, важно е да се подложи на кардиологичен преглед. Тези две състояния обикновено са причините за мозъчна циркулаторна недостатъчност.

Второ, контрол на нивата на холестерола. Високото съдържание на липопротеини с ниска плътност увеличава вероятността от микроинсулт.

Трето, физическа активност. Полезно е да ходите повече, да бягате, да плувате. Контролирането на телесното тегло също е важно.

Четвърто, отказ от зависимости. Пушенето, алкохолните напитки, липсата на сън, постоянният стрес подкопават здравето.

Пето, спазване на медицинските предписания.

Редица заболявания, предразполагащи към ПИА, показват промени в състава на кръвта, от което следва, че е полезно да се прави систематичен кръвен тест. Особено внимание трябва да се обърне на лица, които страдат от световъртеж, припадък, морска болест.

Храни, които са добри разредители на кръвта

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X