Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото ни, ако спрем червеното месо

Може да загубите няколко килограма

Червеното месо е калорично. Изключете го от ежедневната си диета и кантарът ще го отрази. „Обикновено порция червено месо е повече от действителната нужда от протеин“, казва д-р Сали Уорън, специалист-натуропат. „Една порция телешко месо може да бъде около 170 калории. Докато порция боб може да бъде около 100 калории, а тофу - само 70 калории."
В началото може да не изглежда като огромна разлика, но с времето разликата се натрупва. 

Ще постигнете по-добър алкално-киселинен баланс

Здравите организми се нуждаят от добър баланс на pH. За съжаление голяма част от съвременната диета за удобство се състои от храни, образуващи киселини, включително червеното месо. „Червеното месо създава голямо киселинно натоварване“, обяснява Уорън. „Освен това високата киселинност в организма създава перфектната среда за болести. Добавете стреса и лошия сън и считайте, че драстично сте намалили устойчивостта си към заболявания с висока смъртност като рак и диабет."

Ще спрете да се чувствате подути

Тялото усвоява червеното месо по-бавно отколкото другите храни, поради което може да почувствате запек, болки в корема и газове след вечеря с голяма пържола. Въпреки че, ако се откажете от червеното месо, може в началото да почувствате проблем с храносмилането, не се притеснявайте. Това е резултат от консумацията на повече здравословни храни, богати на фибри. В дългосрочен план ще добавите здрави бактерии в червата си, което може да намали възпалението в цялото тяло и да се чувствате по-рядко подути.

Кожата ви ще стане по-хубава

Грижата за кожата започва отвътре. Вместо да се чудите кой по-скъп крем за лице да си купите, си вземете много плодове и зеленчуци. Те ще ви снабдят с витамини като А, С и Е, за които е известно, че се борят със свободните радикали, причиняващи петна.

Нивата на холестерола ви могат да спаднат

Махнете червеното месо и ще намалите количеството наситени мазнини, които са свързани с по-високите нива на холестерол. Американска асоциация по сърдечно-съдови заболявания препоръчва да извличате не повече от 5 до 6 процента от дневните си калории от наситени мазнини. Този баланс намалява риска от висок холестерол, което може да доведе до натрупване на плака в артериалните стени, казва Уорън. „Това натрупване се нарича атеросклероза, която може да доведе до коронарна артериална болест, инфаркт, инсулт или преходна исхемична атака и периферна артериална болест", предупреждава Уорън.

Можете да намалите риска за някои видове рак

Отказвайки се от червеното месо, може да заобиколите рака на дебелото черво или червата, особено ако имате фамилна история с тях. „Диетите с високо съдържание на наситени мазнини са свързани с повишено възпаление в тялото, а хроничното възпаление е свързано с развитието на рак“, казва Уорън.

През 2015 г. Световната здравна организация класифицира червеното месо като възможен канцероген, което означава, че може да причини рак. 

Можете да намалите риска от сериозни заболявания

Изваждането на червеното месо от менюто може да намали риска от множество заболявания. „Червеното месо съдържа големи количества наситени мазнини, което е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет“, казва Уорън.

Проучване от 2018 г. в European Heart Journal установи, че консумацията на червено месо произвежда съединение, което може да повиши риска от инфаркти. Друго изследване от 2017 г., публикувано в British Medical Journal, прави връзка между прекомерното натрупване на желязо от твърде много червено месо в храната с появата на Алцхаймер.

Ще имате повече енергия

„Нуждаем се от здраво сърце, здрава храносмилателна система и здрав дух и тяло, за да имаме енергия“, обяснява Уорън. Смяната на червено месо с по-здравословни храни като боб, растителни мазнини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, може да доведе до по-високи нива на енергия.

И още нещо важно:

Ще помогнете на околната среда

Отглеждането на животни за храна изисква огромни количества земя, фураж, енергия и вода. Зашеметяващите 51 процента или повече от глобалните емисии на парникови газове са причинени от земеделието на животни. Всяка година животновъдният сектор произвежда 59 милиона тона говеда и биволско месо в световен мащаб и 11 милиона тона месо от овце и кози. Изберете алтернативни източници на протеин, за да намалите значително тази вреда.

Може да не успеете с някои хранителни вещества

Въпреки че е възможно да компенсирате изгубените протеини във вашата диета при отказа от червено месо, някои хранителни вещества идват главно от него.
Едно ключово семейство хранителни вещества са витамините от група В, най-вече витамин В12, а също и минералното желязо. Трябва да съобразите приема си на храна така, че да си ги набавяте от други храни като тофу и соеви продукти, риба, сирене и яйца.

Какво се случва в тялото, ако спим по 8 часа всеки ден

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X