Напишете дума/думи за търсене

5 малко известни фактора, които понижават имунитета

Имунитетът е естествената защита, която се намира във всеки организъм. Той се осигурява от червения костен мозък, лимфните възли, далака и тимусната жлеза. Но има много фактори, които значително намаляват устойчивостта на тялото към различни заболявания и повечето от тях се провокират от самия човек.

По-голямата част от имунната система е лимфоидна тъкан. Някои части от тази съединителна тъкан се намират в лигавиците, които покриват бронхите, пикочния мехур и бъбреците. Те се намират в дихателните пътища, пикочните пътища и целия храносмилателен тракт. Целият стомашно-чревен тракт е облицован с лимфоидна тъкан под формата на лигавица.
Ето защо е особено важно да се следи чревното здраве, за да се защити имунната система.

Кои са факторите, които отслабват имунната система?

1. Лекарства

Медикаментите за анестезия, често използваните болкоуспокояващи, като нестероидни кортикостероиди или противовъзпалителни лекарства, причиняват увреждане на чревната лигавица. В резултат на това човек развива синдром на повишена чревна пропускливост. Последицата от това нарушение е отслабването на неговите защитни свойства и намаляване на функционалните способности на имунната система.

Нарушения на имунната система могат да възникнат, ако човек използва болкоуспокояващи дори няколко пъти седмично.

Медикаменти, които намаляват киселинността

Много хора използват лекарства срещу киселини самостоятелно без лекарско предписание. Но тези на пръв поглед абсолютно безопасни лекарства могат да имат отрицателен ефект върху имунната система по много причини. Най-простите антиациди намаляват киселинността в стомаха. По-сериозните инхибитори действат върху киселинно-зависимите заболявания и драстично променят концентрацията на стомашна киселина.
Но факт е, че е необходима висока киселинност в стомаха, за да настъпи „стерилизация“ на консумираните продукти, която самият организъм осигурява. И ако човек приема лекарства, които понижават киселинността, тогава неговите системи са по-податливи на влиянието на агресивни микроорганизми и по този начин създава допълнително натоварване върху лимфоидните мембрани на храносмилателния тракт.
Медицински проучвания в един от най-големите американски клинични центрове в света - клиниката Майо, потвърдиха данните, че пациентите, които редовно приемат лекарства за киселини, имат по-оскъдна микрофлора в чревния тракт. В резултат на това те имат много по-висок риск от различни заболявания. Също така такива хора са по-склонни да бъдат изложени на клостридии - анаеробни бактерии, които могат да произведат най-мощната известна отрова - ботулинов токсин.

Сериозен проблем за хората, които постоянно приемат средства за понижаване на киселинността, е дефицитът на витамини и хранителни вещества. Факт е, че редица полезни вещества просто не се абсорбират в стомашния сок с недостатъчна киселинност. На фона на използването на такива средства често има липса на витамин В 12, С, желязо, цинк. А липсата на тези вещества допринася за отслабването на имунната система.

Важно е да се разбере, че в природата не съществуват абсолютно безопасни лекарства. Всяко лекарство въздейства върху тялото по свой начин, от една страна, облекчавайки състоянието, а от друга, отслабвайки го. Следователно лекарствата трябва да се приемат само под лекарско наблюдение. Най-добре е да се спазва предписаната диета, защото само някои храни причиняват особено обилно образуване на стомашен сок.

Антибиотици

Антибактериалните агенти, приемани неконтролируемо, също допринасят за потискането на естествените защитни сили. При поглъщане антибиотиците унищожават не само патогените, но действат върху всички бактерии, включително полезните, които са необходими за човешкия живот. Ако в организма липсват необходимите микроорганизми, тогава чревната лигавица започва да абсорбира токсични вещества и имунната система отслабва. За лечение на всякакви инфекциозни, настинки или вирусни заболявания трябва да бъде само под наблюдението на лекар, а след курс на терапия е необходимо да се възстанови микрофлората на тялото.

2. Драстични диети

Често желанието да имате манекенски пропорции на тялото ви принуждава да спазвате рекламираните нискокалорични диети и да го правите сами детокс процедури. Трябва да се осъзнае, че човешкото тяло е хармонична система. Рязкото колебание в работата му, причинено от драстична диета, в преобладаващото мнозинство от случаите причинява сериозни заболявания, дори и не веднага, и значително уврежда имунната система.

Така наречените "шокови диети" с малко разрешени храни и ниско съдържание на въглехидрати допринасят за това, че техните ползватели се разболяват по-често. Такива експресни програми освен това провокират остър дефицит на полезни микроелементи, които се получават от храната.

Само правилното, балансирано хранене и премахването на наистина вредни компоненти могат да ви отърват от наднорменото тегло и в същото време значително да подобрят здравето на организма, укрепвайки имунната система.

3. Алкохолни напитки

Алкохолните напитки значително увреждат всички органи и системи на тялото, включително имунната система. Алкохолът потиска способността на костния мозък да произвежда червени и бели кръвни клетки, което отслабва защитните функции на лигавицата. Ако не може напълно да премахнете употребата на алкохол, трябва поне да намалите значително количеството му, което ще помогне за осезаемото подобряване на здравето на организма.

4. Често пътуване

В днешно време огромен брой хора непрекъснато се движат. Мнозина са принудени да пътуват в командировки, докато други пътуват по свое желание. Но такива хора трябва да знаят, че докато пътуват, са изложени на много микроорганизми. И в повечето случаи техните организми не са напълно адаптирани към тези бактерии, особено когато става въпрос за екзотични страни.

Инфекциозните патогени могат да бъдат в самолети, хотели, постоянно присъстват във въздуха и водата - всичко това попада в тялото и рано или късно причинява различни нарушения, които могат да се появят след няколко години. И освен това климатът, недостатъчната почивка и необичайната диета имат своя принос.

Правилното хранене с много витамини, редовната почивка и упражнения могат да помогнат за намаляване на вредата. Те трябва да се практикуват поне 15 минути на ден.

5. Принудителна самота

Много медицински изследвания потвърждават, че хората, които изпитват постоянно чувство на самота и в резултат на това депресия, страдат от лош имунитет. Повечето хора признават, че усещат силна самота и социална изолация. Хроничната самота не зависи от наличието или отсъствието на социална комуникация в живота. Това са психологическите проблеми на човек, който чувства, че не е намерил своето място в света и обществото.

Самотата, когато не е съзнателен и удобен избор на самия човек, потиска здравето на клетъчно ниво, насърчава появата на възпалителни процеси, инхибиране на имунните реакции, включително вирусни патогени.

Практики като упражнения за релаксация, намаляване на стреса, квалифицирана помощ от психолог помагат за облекчаване на чувството за безпокойство, страх от общуване и помагат за примиряването с околната действителност.

От какво ни разболява чувството за самота

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X