Напишете дума/думи за търсене

Как кокосовото масло подобрява нашето благосъстояние и красота

Кокосовото масло отскоро започна да се нарича суперхрана поради своите универсални свойства. То има благоприятен ефект върху здравето и красотата - подобрява функциите на имунната система, червата, мозъка, мускулите. Освен това кокосовото масло има положителен ефект върху състоянието на косата, зъбите и кожата.

То съдържа до 90% наситени и 9% ненаситени мазнини. Повече от половината от наситените мазнини са мастни киселини (например лауринова киселина). Мастните киселини се използват от тялото за генериране на енергия. Нерафинираното кокосово масло често се нарича "чисто", "сурово", направено от прясна или суха кокосова каша. Не е дезодорирано, избелено или рафинирано. Рафинираният кокос се прави само от изсушена пулпа, която се избелва и обработва.

За здравето на зъбите

Кокосовото масло е отлична вода за уста. Изплакването с него подобрява здравето на зъбите. То масло може да помогне за предотвратяване на плака и кариес, да облекчи възпалението на венците и гингивита.
Достатъчно е да изплакнете с определено количество масло в устата си за 10–20 минути, след което да го изплюете.

Кокосовото масло се използва за:

- Овлажняване на суха, чувствителна кожа
- Заздравяване на рани и предотвратяване на инфекции: мастните киселини в кокосовото масло имат антимикробен ефект, който предпазва кожата от патогенни бактерии
- Лечение на акне
- UV защита
- Терапии за дерматологични заболявания: антимикробният ефект на маслото е от полза при акне, екзема, псориазис и стафилококови инфекции.

За красотата на косата

За косата маслото показва максимален ефект като балсам преди измиване. Коксовото масло се използва за:

- Овлажняване на суха коса
- Стимулира растежа на новата коса
- Придава блясък на тъпите нишки и ремонтира разделените краища
- Лекува въшки

Нанесете 0,2 ml масло върху косата преди лягане и я оставете като маска за 14 часа. Маслото може да се нанесе и за 15-30 минути. преди измиване като балсам преди изплакване.

За здраве на мускулите

Кокосовото масло подобрява цялостната работа преди и след тренировка (приема се през устата). Тялото изразходва мастни киселини по време на интензивни упражнения. Тъй като маслото се транспортира директно до черния дроб, то се използва ефективно по време на тренировка.

Силен имунитет

Кокосовото масло е полезно за имунната функция. Лауриновата киселина в състава му притежава противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства. Кокосовото масло може да се приема през устата за:

- Здраве на храносмилателния тракт - имунитетът и чревните бактерии взаимодействат тясно. Консумирането на кокосово масло потиска растежа на вредната микрофлора в червата
- Лечение на гъбични инфекции - антибактериалните и противогъбични ефекти на кокосовото масло се наблюдават при лечението на гъбички кандида

Най-хитрите приложения на кокосовото масло

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X