Напишете дума/думи за търсене

Комбинация от витамини, която възпрепятства COVID-19

Пандемията от коронавирус се разпространи бързо по света и мнозина се притесняват как да се защитят в тази ситуация. Използването на лични предпазни средства не е достатъчно, важно е да се укрепи имунната система. Според изявление на учени от Сингапур комбинацията на определени витамини може да помогне оптимално за това.

Става въпрос за витамини В12, D3 и магнезий. Те особено трябва да се приемат от възрастните хора, което значително ще намали риска от смърт в случай на инфекция.

Как витамините влияят на хода на заболяването

Коронавирусните усложнения често възникват поради цитокинова буря, свръхвъзпалителен отговор на имунната система.
Изследователите откриха, че витамин D защитава дихателната система, а магнезият подобрява усвояемостта на този микроелемент. Витамин В12 има благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Всички тези микроелементи са безопасни за човешкото здраве и се понасят добре от организма.

Ползите от витамините при лечението на COVID-19 бяха доказани по време на проучването. Лекарите предписали витамини D3, B1 и магнезий за прием поне две седмици на 17 пациенти с възрастова категория 50 години.

С използването на тези микроелементи рискът от усложнения значително намалял, независимо от наличието на съпътстващи заболявания. От групата на пациентите, приемащи витамини, само 17% се нуждаели от кислород. А от групата на пациентите, на които не са били предписани витамини, тази цифра била 62%. С две думи, назначаването на микроелементи е възможно да намали риска от усложнения с 3,5 пъти.

Какъв дефицит на витамини води до усложнения с COVID-19?

Според статистиката по-голямата част от пациентите с диагноза коронавирус и недостиг на витамин D са имали фатален резултат. Това заключение направиха индонезийски експерти, които анализираха данните на 780 пациенти в местни болници. Сред повече от 98% от случаите количеството на витамин D в организма не надвишава 20 ng/mol. Сред пациентите с достатъчно количество микроелементи смъртността е била в рамките на 4%.

Хората с нужното ниво на витамин D в организма имат по-силен имунитет и при липса на този микроелемент и съпътстваща инфекция с коронавирус прогнозите, за съжаление, не са обнадеждаващи. Тази теория беше потвърдена и от специалисти от Кеймбридж. Максимална смъртност от COVID-19 се наблюдава в европейските страни с популации с ниски нива на витамин D.

Значителна част от този микроелемент се произвежда в тялото под въздействието на слънчевата светлина. За попълване на дефицита също позволяват определени храни:

- тлъста риба;
- яйчен жълтък;
- натурално масло;
- витаминни добавки

Полезните храни в достатъчни количества трябва да се консумират от по-възрастни хора, защото с възрастта естественото производство на витамин намалява, дори при често излагане на слънце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X