Напишете дума/думи за търсене

Комбинация от витамини, която възпрепятства COVID-19

Пандемията от коронавирус се разпространи бързо по света и за съжаление България в момента се намира в пика на четвъртата, най-тежка до този момент вълна. Единственото мощно средство, което науката призна в битката с коварния вирус, са ваксините. Припомняме ви един разговор със завеждащия лаборатория инфекции на мозъка в Берн, Швейцария, известния български лекар и учен д-р Аспарух Илиев.

Д-р Аспарух Илиев: Имаме по-сигурна ваксина от всякога

Освен ваксините, друг важен момент в опазване от COVID-19, е социалната дистанция и засилването на имунитета. Според изявление на учени от Сингапур комбинацията на определени витамини може да помогне оптимално за това.

Коронавирусните усложнения често възникват поради цитокинова буря, свръхвъзпалителен отговор на имунната система.

Изследователите откриха, че комбинацията от витамини В12, D3 и магнезий противодейства на новия коронавирус. Те особено трябва да се приемат от възрастните хора, което значително ще намали риска от смърт в случай на инфекция.

Витамин D3 защитава дихателната система, а магнезият подобрява усвояемостта на този микроелемент. Витамин В12 има благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Всички тези микроелементи са безопасни за човешкото здраве и се понасят добре от организма.

Ползите от витамините при лечението на COVID-19 бяха доказани по време на проучването. Лекарите предписали витамини D3, B1 и магнезий за прием поне две седмици на 17 пациенти с възрастова категория 50 години.

С използването на тези микроелементи рискът от усложнения значително намалял, независимо от наличието на съпътстващи заболявания. От групата на пациентите, приемащи витамини, само 17% се нуждаели от кислород. А от групата на пациентите, на които не са били предписани витамини, тази цифра била 62%. С две думи, назначаването на микроелементи е възможно да намали риска от усложнения с 3,5 пъти.

Какъв дефицит на витамини води до усложнения с COVID-19?

Според статистиката по-голямата част от пациентите с диагноза коронавирус и недостиг на витамин D са имали фатален резултат. Това заключение направиха индонезийски експерти, които анализираха данните на 780 пациенти в местни болници. Сред повече от 98% от случаите количеството на витамин D в организма не надвишава 20 ng/mol. Сред пациентите с достатъчно количество микроелементи смъртността е била в рамките на 4%.

Хората с нужното ниво на витамин D в организма имат по-силен имунитет и при липса на този микроелемент и съпътстваща инфекция с коронавирус прогнозите, за съжаление, не са обнадеждаващи. Тази теория беше потвърдена и от специалисти от Кеймбридж. Максимална смъртност от COVID-19 се наблюдава в европейските страни с популации с ниски нива на витамин D.

Значителна част от този микроелемент се произвежда в тялото под въздействието на слънчевата светлина. За попълване на дефицита също позволяват определени храни:

- тлъста риба;
- яйчен жълтък;
- натурално масло;
- витаминни добавки

Полезните храни в достатъчни количества трябва да се консумират от по-възрастни хора, защото с възрастта естественото производство на витамин намалява, дори при често излагане на слънце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X