Напишете дума/думи за търсене

Голямото значение на малката маска, което всеки трябва да знае

Ако сте в Хонконг, Сеул или Токио и излезете навън без маска, ще срещнете множество неодобрителни погледи.
У нас задължението да носим маска навън отпадна, но остава за всички закрити пространства.

Няколко американски щати също дадоха подобни указания и дори Белият дом задължи всички служители да носят маски за лице - въпреки че президентът Доналд Тръмп все още отказва да го прави.

В началото на епидемията от коронавирус официалната препоръка на Световната здравна организация беше маски да носят само тези, които са болни и проявяват симптоми, и тези, които се грижат за хора, за които се подозира, че имат коронавирус.
Причината за това, от една страна, беше непълната надеждност на това средство. Много хора, които носят маска, се чувстват напълно защитени и не спазват другите указания. Освен това повечето хора не знаят как да носят маската и най-вече как да я свалят и слагат. Пипането на маската може да е по-опасно дори от нейното неносене. 
Скоро след това указание на СЗО обаче множество експерти отправиха критика към него. 

Причината да носим задължително маска поне на закрито

Тя е в това, че може да сте носител на коронавирус без симптоми. С вашата маска вие предпазвате околните. Научаката доказа, че най-голяма е защитата, когато и този, с когото общувате, също е с маска.

Наскоро публикувано проучване на случаи в Китай установи, че „недокументираните случаи на инфекция“ или тези с леки или без симптоми, са значително заразни и биха могли да са отговорни за близо 80% от случаите на положителни за вируса.

Междувременно проучване в Хонг Конг изчислява, че до 44% от предаването на вируса от заразен човек може да се случи, преди този човек да започне да проявява някакви симптоми.

А в някои части на Азия всеки носи маска по подразбиране, защото от години тя е приета за мярка за безопасност. 

В някои части на Китай може да бъдете арестувани или наказани, ако не носите маска. В Сингапур днес глобата за излизане без маска е 300 долара.
Междувременно в Индонезия и Филипините, където има подозрения, че има много неразкрити или недокладвани случаи, повечето хора в големите градове носят маски.

За много от тези страни носенето на маски беше културна норма дори преди избухването на коронавируса. Те дори бяха станали част от модната индустрия - маските за лице Hello Kitty бяха заляли уличните сергии в Хонконг.

Какво може да научи Западът от борбата с коронавирус в Азия?

В Източна Азия много хора са свикнали да носят маски, когато са болни или когато е сезонът на сенната хрема, защото се смята за неучтиво да се киха или кашля на открито.

Избухването на вируса на SARS от 2003 г., което засегна няколко страни в региона, също допринесе за употребата на маските, особено в Хонконг, където много хора починаха в резултат на вируса. Така че една от основните разлики между тези общества и западните е, че те са минавали през зараза и преди, а спомените са все още болезнени.

В някои части на Азия сезонното замърсяване на въздуха или тежкото замърсяване от трафика в пренаселените градове също бетонираха мястото на маската в ежедневието на хората.

Маската като социален елемент
Специалисти, цитирани от BBC, твърдят, че масовото носене на маска ни прави по-бдителни – напомня ни да не пипаме с ръце лицето си, да спазваме по-висока хигиена и да държим дистанция от събрани на едно място хора.
„Да слагате маска всеки ден, преди да излезете, е като ритуал, като да облечете униформа, а в ритуалното поведение чувствате, че трябва да спазвате по-хигиенно поведение и да избягвате претъпкани места", казва Доналд Лоу, поведенчески експерт и професор от Хонконгския университет за наука и технологии.

„Разбира се, че маските са ефективни, иначе защо ще защитаваме посредством тях здравните работници“, казва Бенджамин Каулинг, епидемиолог от университета в Хонконг.

Много е важно да се има предвид, че еднократните маски не бива да се носят повече от няколко пъти, а най-сигурно – само веднъж. Освен това трябва да сме бдителни срещу фалшиви маски, каквито наводниха пазарите по света.

И отново - при всяко поставяне и махане на маска се уверете, че ръцете ви са дезинфекцирани. Не я пипайте никъде другаде, освен за дръжките. Ако я носите в чантата си, правете го в чисто нови еднократни пликчета. 

Носете маска и бъдете здрави!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X