Напишете дума/думи за търсене

Slow life, егоцентризъм, благодарност - на какво ни научи пандемията

Наред със страшните неща, свързани с коронавирус кризата, има много добри уроци, на които ни научи тя.

Ние несъмнено живеем в трудни времена.
COVID-19 засегна надлъж и нашир света.
Милиарди хора изпаднахме в ситуация, която поражда няколко емоции: тревожност, стрес, несигурност, разочарование, страх...

Наблюдавайки всички отговори, нагласи и поведение, които тази пандемия предизвиква, няма как да не си задам въпроса на какво се опитва да ни научи всичко това? Каква трансформация може да предизвика тази криза?

1. Възможност за забавяне
Противоепидемичните мерки за насърчаване на социална изолация, затваряне на училища, детски градини, заведения и работа от вкъщи, ни принуди да забавим скоростта. Да отделим малко време, за да помислим за здравето си, благосъстоянието си и да си останем у дома – нещо, от което доста дълги години се лишавахме, живеейки на автопилот.

2. Възможност за творчество
Много от нас се справят с предизвикателство да работят от вкъщи, гледайки децата си у дома, докато се опитваме да отговаряме на имейли и да свършим професионалните си задачи или да преподаваме онлайн. Тази пандемия ни даде възможност за практикуване на творчество. Да станем находчиви и да намерим умни начини за решаване на един или друг проблем. Ако не беше тази ситуация, нямаше да развием съвместни технологични умения, които са толкова необходими във времето, в което живеем.

3. Възможност да станем по-малко егоцентрични
През последните няколко години се забелязва увеличение на хората, които се грижат за психичното си здраве и личното си благополучие. Важно отношение, което може да ни помогне да развием по-здравословно и стабилно общество.
Въпреки това поради бързия технологичен напредък и непрестанния недостиг на време често пренебрегваме нашите близки и съседи. Този тип ситуации могат да ни дадат възможност да се отклоним от позицията „аз против теб“ и да приемем „ти и аз“ перспектива. Перспектива, която може да ни позволи заедно да се справим с този здравословен проблем. Като цяло. Като семейство. Като екип. Като свят.

4. Възможност да станем по-внимателни
Простичката, но мощна препоръка за миене на ръцете поне 20 секунди ни принуди да станем по-внимателни към тялото си. Принуди ни да обръщаме внимание на нещата тук и сега, да насочим изцяло фокуса към поведението си и към ежедневните си дейности.

5. Възможност да сме благодарни
Във времена на криза няма фраза по-вярна от „не знаеш какво имаш, докато не го загубиш“. Нещата, за които копнеем в момента (компания без ограничения, свобода, приятели, събирания, слънце, природа) са нещата, за които винаги трябва да се чувстваме благодарни. Коронавирусът ни позволява да направим крачка назад и искрено да благодарим за тези дейности, хора и ситуации, за които доскоро не бяхме съвсем наясно колко мощни и ценни са за нас.

Продължаващата пандемия разтърси света до ядрото му и всички сме вцепенени от всичко, което се случва. Но винаги има проблясък.
Тази криза ни показа какво всъщност наистина има значение.

Ако сме по-благодарни, живеем просто, поемаме глътка от време на време, това ще ни помогне да живеем пълноценен и щастлив живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X