Напишете дума/думи за търсене

Ето защо не трябва да носим ръкавици в магазина

Днес има много притеснения, свързани с пазаруването в магазините и едно видимо проявление на тези притеснения е броят на хората, които носят ръкавици в супермаркета - гумени ръкавици, ръкавици за миене на съдове, обикновени зимни ръкавици, такива за еднократна употреба. „Видях хора по-рано тази седмица, които носеха найлонови торбички на ръцете си“, казва микробиологът Кели Рейнолдс, доктор на науките, директор на центъра за околна среда и на центъра за оценка на риска в университета на Аризона.

Дали наистина носенето на ръкавици прави пазаруването на хранителни стоки по-безопасно?

На първо място, пазаруването на хранителни стоки, ако спазвате актуалните нови препоръки за безопасност на коронавируса, не е рисковано.

Второ и по-важно е, че „носенето на ръкавици може да нанесе много повече вреда, отколкото полза“, обяснява Рейнолдс. Този нов коронавирус не влиза в тялото през ръцете ви, така че нямате нужда от някаква бариера там. Ако докоснете замърсена повърхност с ръкавици и докоснете след това нещо друго, има голяма вероятност да разнесете заразата по същия начин, по който, ако сте с голи ръце. Дори е по-опасно, защото „адхезивните свойства на вирусите се различават; възможно е коронавирусът да прилепва към латексовите ръкавици по-добре, отколкото може да прилепне към вашата собствена кожа“, казва Рейнолдс. Освен това ръцете могат да бъдат ефективно дезинфекцирани, докато още сте навън.

Другият проблем с ръкавиците е, че те дават измамно чувство за сигурност. Човек се чувства защитен и е възможно несъзнателно да се пипне по лицето, което вече е опасно.

Още един проблем е, че не знаем как да сваляме ръкавиците. „Снемането на ръкавици не е нещо тривиално - казва Рейнолдс. - Направихме проучвания за наблюдение на здравните работници и как те свалят ръкавиците, и около 30 процента го правят погрешно. А те са били обучени.“

Може би сте наблюдавали как лекарите слагат и свалят предпазните си облекла и ръкавици. Има много специални начини това да се случи и трябва да сме изключително стриктни, за да не допуснем заразата да дойде при нас именно през средствата, които сме вярвали, че ще ни предпазят от нея.

Затова съветите на специалистите са да носите в себе си дезинфектант на алкохолна основа или спрей със спирт и докато пазарувате, да го ползвате многократно. И най-важното – колкото и да ви се иска да докоснете лицето си, преди да сте се прибрали у дома и измили с топла вода и сапун, не го правете.

Защо тогава здравните работници носят ръкавици, а за обикновения човек те са неефективни?

Медицинските работници носят ръкавици за кратки периоди от време, докато работят директно с пациентите. Ако сте един от тях, обяснява Рейнолдс, „когато имате ръкавици, това е за обслужване на пациенти; не ходиш из стаята с ръкавиците, които докосват всичко. След като обслужите пациента, оставяте ръкавиците в стаята, измивате ръцете си и напускате стаята, за да обслужвате следващия пациент, без да влачите тези микроби със себе си.“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X