Напишете дума/думи за търсене

СЗО: Не вярвайте на тези коронавирус митове

С разрастването на пандемията плъзнаха и слухове за това с какво да се предпазваме от заразяване. Лавинообразното нарастване на небивалиците по темата принуди Световната здравна организация да излезе с официална информация, която опровергава най-нелепите митове, свързани с COVID-19.
Вижте нейните отговори и на често задавани въпроси.

COVID-19 вирусът се разпространява само в райони с горещ и влажен климат

От доказателствата досега става ясно, че вирусът COVID-19 може да се предава във ВСИЧКИ РАЙОНИ, включително такива с горещо и влажно време. Независимо от климата, вземете предпазни мерки, ако живеете в или пътувате до област, в която има наличие на COVID-19. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е честото почистване на ръцете. По този начин елиминирате вирусите, които може да са върху тях, и избягвате инфекция, която би могла да се случи, след като докоснете очите, устата и носа.

Студеното време и снегът може да убият новия коронавирус

НЯМА причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или други заболявания. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5 ° C до 37 ° C, независимо от външната температура или времето. Най-ефективният начин да се предпазите от новия коронавирус е като често почиствате ръцете си с дезинфектант на спиртна основа или ги измивате със сапун и вода.

Вземането на гореща вана предотвратява новата коронавирусна инфекция

Вземането на гореща вана НЯМА да ви попречи да хванете COVID-19. Нормалната ви телесна температура остава около 36,5 ° C до 37 ° C, независимо от температурата на ваната или душа. Всъщност вземането на вана, пълна с изключително гореща вода може да бъде вредно, тъй като може да изгори кожата. Най-добрият начин да се предпазите от COVID-19 е като често почиствате ръцете си. По този начин елиминирате вирусите, които може да са върху тях, и да избегнете инфекция, която би могла да се случи, след като докоснете очите, устата и носа си.

Новият коронавирус може да се предава чрез ухапвания от комари

Към днешна дата НЯМА информация или доказателства, които да подсказват, че COVID-19 може да се предава от комари. Новият коронавирус е респираторен вирус, който се разпространява главно чрез капчици, генерирани, когато заразеният човек кашля или киха, или чрез капчици слюнка или носен секрет. За да се предпазите, почиствайте ръцете си често с дезинфектант на спиртна основа или ги мийте със сапун и вода. Освен това избягвайте тесен контакт с всеки, който кашля и киха.

Ефективни ли са сешоарите за ръце за убиването на новия коронавирус?

Не. Сешоарите за ръце не са ефективни при убиването на 2019-nCoV. За да се предпазите от новия коронавирус, трябва често да почиствате ръцете си с дезинфектант на спиртна основа или да ги измивате със сапун и вода. След като ръцете ви са почистени, ги изсушете старателно, като използвате хартиени кърпи.

Може ли ултравиолетова дезинфекционна (бактерицидна) лампа да убие новия коронавирус?

UV лампите не трябва да се използват за стерилизиране на ръце или други области на кожата, тъй като UV лъчението може да причини дразнене на кожата.

Колко ефективни са термичните скенери за откриване на хора, заразени с новия коронавирус?
Термичните скенери са ефективни при откриване на хора, които са развили треска (т.е. имат по-висока от нормалната телесна температура) поради инфекция с новия коронавирус.
Те обаче не могат да засекат хора, които са заразени, но все още не са развили от треска. Трябва да минат между 2 и 10 дни преди хората, които са заразени, да се разболеят и да развият треска.

Може ли пръскането със спирт или хлор по цялото тяло да убие новия коронавирус?
Не. Разпръскването на спирт или хлор по цялото тяло няма да убие вируси, които вече са навлезли в тялото. Пръскането с такива вещества може да бъде вредно за дрехи или лигавици (т.е. очи, уста). Имайте предвид, че както спиртът, така и хлорът могат да бъдат полезни за дезинфекция на повърхности, но те трябва да се използват при подходящи препоръки.

Ваксините срещу пневмония предпазват ли ви от новия коронавирус?

Не. Ваксините срещу пневмония - като пневмококова ваксина и ваксина срещу Хемофилус инфлуенце (Haemophilus Influenzae) тип B (Hib), не осигуряват защита срещу новия коронавирус.
Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу 2019-nCoV и СЗО подкрепя техните усилия.
Въпреки че тези ваксини не са ефективни срещу 2019-nCoV, ваксинацията срещу респираторни заболявания е силно препоръчителна, за да защитите здравето си.

Може ли редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор да предотврати заразяване с новия коронавирус?

Не. Няма доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор защитава хората от инфекция с новия коронавирус.
Има някои ограничени доказателства, че редовното изплакване на носа с физиологичен разтвор може да помогне на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка. Редовното изплакване на носа обаче не е доказано, че предотвратява респираторните инфекции.

Може ли яденето на чесън да помогне за предотвратяване на инфекция с новия коронавирус?

Чесънът е здравословна храна, която има някои антимикробни свойства. Въпреки това няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън защитава хората от новия коронавирус.

Новият коронавирус влияе ли на по-възрастните хора или по-младите хора също са податливи?
Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от новия коронавирус (2019-nCoV). Възрастните хора и хората с предшестващи медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими от това да се разболеят тежко от вируса.
СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат стъпки, за да се предпазят от вируса, като спазват добра хигиена на ръцете и добра респираторна хигиена.

Ефикасни ли са антибиотиците за предотвратяване и лечение на новия коронавирус?
Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само бактерии.
Новият коронавирус (2019-nCoV) е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или лечение.
Ако обаче сте хоспитализирани за 2019-nCoV, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална коинфекция.

Има ли специфични лекарства за предотвратяване или лечение на новия коронавирус?
Към днешна дата не се препоръчва конкретно лекарство, което да предпазва или лекува новия коронавирус (2019-nCoV).
Въпреки това заразените с вируса трябва да получат подходящи грижи за облекчаване и лечение на симптомите, а тези, които са по-тежко заболели, трябва да получат оптимизирани грижи. Някои специфични лечения се изследват и ще бъдат тествани чрез клинични изпитания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X