Напишете дума/думи за търсене

Как да усмирим тийнейджъра по време на изолация

На първо място го разбере. Не му се карайте, не му викайте, не му навирайте в очите плашещи статистики. Разберете вашето дете, което повече отвсякога иска да излезе и да се види с приятелите си. Няма да навреди, ако след като го разберете, му покажете, че му съчувствате. Децата в пубертета често тръгват на бунт, защото не се чувстват разбрани. Някои не се чувстват чути дори.

Чуйте го внимателно. Отделете му време и говорете за това. Той или тя има чувството, че губи нещо много ценно, а именно времето с връстниците си, купоните, училище дори. Чувства се заложник и от горе на всичко не разбира най-вероятно защо трябва да седи вкъщи, щом най-засегнати от вируса, който ни затвори по домовете, са възрастните хора.

След като уверите своя син или дъщеря, че разбирате чувствата му/й, предложете варианти за разнообразяване на ежедневието. Направете така, че той/тя да получи „облаги“ от създалата се ситуация. Например ако преди не сте позволявали да се играе на игри продължително, бъдете по-ларж и дори изненадайте хлапето, като предложите да му купите нова игра. В момента много от платените видео игри са на сериозно намаление, така че семейният бюджет няма да пострада сериозно.

Може да се включите и към някоя платена телевизия. И не мислете, че гледането на телевизия е задължително вредно. В Netflix и HBO go например има купища качествени филми и сериали.

Осигурете приятна атмосфера у дома – гответе любими неща за вашия тийн, а вечер задължително правете пуканки за семейното кино. Опитайте се като цяло да създадете атмосфера на спокойствие и уют. Караниците с половинката оставете за след това (или пък директно изхвърлете от балкона завинаги). Потушете и собствената си раздразнителност за битови дреболии. Не се карайте на пубера, че не си е оправил леглото или е ял поркотал между завивките. Помогнете му с домашните! Време е всички ние да обърнем внимание на истински ценните неща, а това е именно здравото семейството и усмивките вкъщи.

Ако продължава да буйства, поговорете за отговорност. Покажете му, че му имате доверие и че част от това доверие се състои в неговото/нейното разбиране на ситуацията. Изгледайте клиповете на десетките знаменитости, които правят интересни неща у дома и призовават да си стоим вкъщи, докато опасността премине.

Не плашете хлапето. То и без това е в стрес, нищо че не го показва и се прави, че единственото, което го интересува, са приятелите му. Разберете го. Утешето го и се посмейте заедно. Преоткрийте се! Нека това трудно време е подарък за вас и за него!

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X