Напишете дума/думи за търсене

6 начина, с които тийнейджърите ни манипулират

14-годишният Станислав все повече ядосва родителите си - ту действа на своя глава, ту все иска нещо и се пазари, периодически го хващат да послъгва. Общуването с доскоро прилично държащото се дете става толкова натоварващо, че понякога майка му и баща му отстъпват, за да има мир вкъщи. Американската психоложка Лиса Зеймоски обяснява кои са 6-те най-чести начина, по които тийнейджърите манипулират родителите си, дава и полезни съвети как да не се поддавате на шантажа.

1. Развалена плоча. Юношата безспирно повтаря едно и също: "Може ли еди-какво си", "Моля те, само веднъж", "Хайде, само сега". Целта е да се уморите от опяванията му и да отстъпите.

Психоложката съветва да реагирате на натрапчивите му изказвания със собствени "мантри". Например всеки път, когато ви каже "Може ли да стоя на купон цяла нощ", отвръщайте с "Не, ще ти дам пари за такси, за да се прибереш". Няма нужда да задълбочавате разговора. Щом той ще се държи като развалена плоча, правете същото. Или приложете т.нар. метод на часовника. Кажете на сина или дъщеря си, че всеки път, когато повтори същото изречение, ще скъсявате с минута времето, което му/и позволявате да прекарва навън.

2. Торбата с лъжите. Тъй като не разполагат с достатъчен житейски опит, тийнейджърите погрешно смятат, че могат с лекота да ви заблудят. Най-разпространени са т.нар. "бели лъжи" - юношата казва само част от истината. Дъщеря ви твърди, че ще спи у приятелка. Пропуска да спомене, че родителите и няма да са вкъщи и че ще се вихри луд купон. Колкото повече растат тийнейджърите, толкова по-опашати стават техните лъжи. На всичкото отгоре се подкрепят взаимно, за да поддържат еднакви алибита.

Постарайте се винаги да знаете къде и с кого е детето ви. Спипате ли го в лъжа, бъдете непреклонни и го накажете. Рано или късно ще разбере, че ставате по-отстъпчиви, когато прояви честност.

3. Непукизъм. Юношата е обещал да свърши нещо. Но когато се прибирате след работа, го заварвате така, както сте го оставили сутринта - залепен за електронната игра.

Колкото и да ви се иска да се разкрещите, не го правете. Спокойно му покажете, че всяко действие има последици, като му отнемете онова, на което особено много държи в момента - в случая конзолата за електронни игри. За да не се изкушавате да отстъпите и да му я върнете още вечерта, както правят повечето родители, се презастраховайте. Занесете я в работата си или у приятел, за да нямате достъп до нея.

4. Емоционален шантаж. Всеки родител най-силно желае детето му да бъде щастливо. И понеже тийнейджърът го знае, умело се възползва от ситуацията. Затова казва "Ще ми е тъжно, докато не получа нов телефон".

За да не се поддавате, най-напред уточнете пред самите себе си каква е ролята на родителя: да подготви юношата за живота или да го прави щастлив? Верният отговор е първият. При следващия му опит за емоционален шантаж се опитайте да впрегнете само разума си, изключвайки емоциите. Ако каже например "Съсипваш ми живота, като ме караш да си подреждам стаята", отвърнете спокойно "И все пак трябва да я подредиш, ако държиш да излезеш". Колкото по-често реагирате хладнокръвно, толкова по-рядко тийнейджърът ще използва това средство за манипулация.

5. Затваряне. Каквото и да говорите или да правите, юношата се държи, сякаш не съществувате. Надява се, че по този начин ще ви откаже от по-нататъшни опити да му давате съвети или да му правите забележки.

За да извлечете отговор, трябва да промените начина си на общуване с него. Вместо да го нападате, самите вие потърсете съвет по въпрос, който е от неговата компетентност. Попитайте го например как да инсталирате някое компютърно приложение. Когато се почувства ценен и полезен, той ще стане по-общителен.

Имайте предвид, че понякога младежите не говорят, защото им е нужно време, за да обмислят проблем, с който се сблъскват за първи път. Достатъчно е да кажете, че винаги сте насреща, ако иска да го обсъдите.

6. Създаване на съмнения. Най-напред се ядосвате, когато юношата каже "Ако нямам нов смартфон, ще се сметнат за лузър"*. После обаче се размисляте - да не би наистина да е така?

Щом искате да се отърсите от съмненията, се превърнете в детектив. Уж небрежно поканете приятелите на юношата у дома и огледайте джиесемите им. Може би ще установите, че и техните не са последен модел.

* загубеняк

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X