Напишете дума/думи за търсене

Наръчник за родители с трудни пубери

Трудно е да си родител на тийнейджър. Задачата става още по-сложна, когато детето ви нарочно прави чудеса, за да ви къса нервите. Бъдете спокойни - в повечето случаи това е поза и проклетията му отминава с времето. Докато дочакате промяната обаче, ще трябва да се научите как да опазвате собствените си нерви.

1. Откажете се от стремежа към съвършенство. Малките деца обожават родителите си, защото забелязват само техните качества. Тийнейджърите започват да възприемат майките и бащите си като хора със слабости, колебания и грешки. Спрете да си хабите нервите, като се опитвате да убедите пубера в противното. Самите вие съзнавате, че не сте съвършени, нека и той да го узнае.

2. Приемете страданието си. Детето ви малко по малко се отдалечава от вас. Вместо да се убеждавате, че всичко е наред, се примирете с факта, че предстоящата раздяла ви мъчи. Ако трябва, поплачете. Може също до покрещите или строшите нещо. Но спрете да се самозаблуждавате.

3. Отделяйте време само за себе си. Вие сте пълноценна личност, не само майка или баща. Затова, вместо постоянно да обмисляте случващото се, редовно излизайте с приятели, ходете по кино, театър, концерт, пътувайте, общувайте с партньора си и извън дома.

4. Всичко е относително. Докато детето ви е здраво и се държи сравнително адекватно, няма защо да правите от мухата слон. Не забравяйте, че пубертетът трае само 7 години.

5. Бъдете единни с другия родител. Независимо дали сте щастлива двойка или сте разведени, е важно да бъдете на едно мнение по основните въпроси, свързани с възпитанието на тийнейджъра. Колкото и да го отрича, той всъщност има нужда от стабилни ориентири.

6. Общувайте с повече хора. Ако пуберът постоянно ви убеждава, че сте задръстени, назадничави и ограничени, проверете дали наистина е така, като си сверите часовника с майките и бащите на негови връстници.

7. Доверявайте му се. Защо вечно подозирате детето си в какво ли не, мислите, че няма да се справи с проблемите, не му давате да поема рискове? Време е да започнете да го възприемате като възрастен, нали се бори точно за това.

8. Поставете граници. Недопустимо е синът или дъщеря ви да ви обижда или да ви посяга. Оттам нататък обаче всичко е позволено - и честите караници, и променливите му настроения.

9. Спорете по правилата. Кажете какво мислите по даден въпрос. След това млъкнете и внимателно изслушайте мнението на тийнейджъра. После изложете друг аргумент и т.н., докато надделее по-убедителният от вас. Без крясъци, обиди и закани.

10. Приемете разликите между поколенията. Едва ли синът или дъщеря ви ще започне да ви харесва повече, ако се държите като тийнейджъри. Затова не се правете на нещо, което вече отдавна не сте.

11. Поддържайте връзка. Постарайте се да вечеряте заедно, да пътувате през уикендите, да излизате на разходка с цялото семейство.

12. Разкажете за миналото си. Със сигурност сте преживели интересни случки, забърквали сте се в съмнителни истории, ядосвали сте родителите и учителите си. Вече няма защо да го криете.

13. Разкрийте семейните тайни. Детето ви е достатъчно голямо, за да разбере защо някой от роднините ви е постъпил по определен начин. Доверете му се, защото това е не само вашето, но и неговото семейство.

14. Не сваляйте гарда. Каквато и свобода да давате на тийнейджъра, бъде нащрек за признаци, които биха издали, че редовно пие, дрогира се, излиза с лоша компания, депресиран е. Само така ще може да му помогнете навреме. Ако не се справяте, не се колебайте да потърсите помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X