Напишете дума/думи за търсене

Кога е най-подходящото време за „оня” разговор с детето

Някога, когато майка ми реши да проведе с мен „оня” разговор, близо половин година вече не бях в редиците на девствениците. Безвъзвратно закъсняла бе за моя химен и за теоретичното ми въвеждане в света на секса. Добре, че все пак навреме ми беше подшушнала, че в живота на всяко момиче идва часът, в който се сдобива с първия си цикъл, иначе кой знае в каква ужасяваща истерия щях да изпадна.

От няколко месеца налагам шеговит тормоз на леко свенливата мама на почти 13-годишна девойка, че догодина като нищо ще стане баба, ако не намери начин да разкаже на детето си размножителната притча за птичките и пчеличките.

Никога не е прекалено рано

Истината е, че разговорите за секса трябва да започнат още преди телата на децата ни да тръгнат да се променят. Излишно е до пенсия да обвиняваме щъркела за появата на бебетата. Не е нужно да чакаме времето, в което наследниците ни започват да се сдобиват със срамни косми и пършиви мустаци, та да се престрашим да говорим за секс с тях. Живеем в „услужлива” на информация ера. Може и да сме забранили каналите за възрастни по кабелната, но в нета изобилства от порнофилми, които „отварят” децата ни на креватни мурафети. Ако си мислете, че вашият седмокласник няма идея какво е орална любов, жестоко се бъркате. Явлението „секстинг” (получаването и изпращането на сексуални sms-и) отдавна е форма на общуване между учениците.

Не отлагайте разговора за секса. Колкото повече се бавите с началото на това да сте пълноценен родител, толкова по-голям е шансът „малките” ви деца да се забъркат в неподходящи сексуални обстоятелства, принадлежащи на „големите” хора. Ако детето ви е запознато с наличието на всичките предимства и опасности на секса, възможността да се радва на здравомислещи плътски решения е огромна.

Осемгодишно момиче е достатъчно голямо да разбере за менструацията, а момчетата на тази възраст вече са в състояние да понесат информацията, че скоро физиката им ще започне да се променя.

Психолози и сексолози твърдят, че деца, които свободно говорят с родителите си за секс, защото мама и тате от рано са намерили смелост да бъдат откровени за възрастната страна на живота с тях, много по-рядко попадат в рискови ситуации като тийнейджъри. Това обаче не важи за деца, които нямат комфорта да говорят с родителите си за интимните дела.

Неудобно ви е? Преглътнете го, защото така помагате на детето си

Да говориш за секс с наследника си никога не е лесно. Най-добре е да избирате отговори, подходящи за възрастта на детето ви. Не е нужно да сте прекалено академични или пък прекалено дашни в обясненията, които могат да претоварят сетивността на хлапето. Не се страхувайте да дискутирате с него и нещата, които го превръщат във възрастен индивид, дори и да се чувствате неловко. По-добре да го научи от вас, отколкото да се окаже жертва на разваления телефон, наречен улица. Ако много ви е срам да назовете нещата с истинските им имена, винаги можете да се обърнете за помощ към книгите, показващи особеностите на мъжа и жената интимно. Не изпращайте обаче детето си в стаята със заръката да прочете 20 страници от любовния наръчник. Инициирайте разговор за описаното вътре в него.

Освен това децата, които от малки са наясно с наличието на секс в човешката еволюция, често започват по-късно сексуалните си отношения. Рядко имат безразборни полови актове и притежават културата да използват презервативи и други контрацептиви.

Проучванията показват, че тийновете са доста по-сексуално активни, отколкото родителите им си мислят. До навършването на 19 години седем от 10 тийнейджъра вече са правили секс, а голям процент от тях се заразяват с полово преносими болести.

Истината е, че родителите са наистина важна част от половото съзряване на децата си. Умението да говорим с наследниците си по тази щекотлива тема изгражда силна връзка помежду ни. Понякога предотвратява ненавременна бременност, намалява случаите на венерически заболявания и павира пътя на децата ни към пълноценен живот. Затова - започнете да говорите сега!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X