Напишете дума/думи за търсене

Само за тийнейджъри - секс за първи път

Пубертетът е в разгара си, а първата любов е вече тук и ви е взема ума.

На прага сте да се отдадете не само духом, но и тяло на човека до вас.

Преди обаче да се разделите с девствеността си, независимо от пола, не е лошо да вземете някои важни решения и да се опитате да си отговорите на сериозни въпроси.

Първо, дали и другият изпитва същата дълбочина на чувствата или е само с вас, защото се надява, че скоро най-накрая ще прави с вас за пръв път?

Ако сте младеж, физическите неудобства са сведени до минимум, но ако сте девойка, не е зле да продължите да четете.

Липсата на опит прави първото интимно изживяване доста рисково. Може или да забременеете, или да се сдобиете с някоя от неприятните болести, предавани по полов път.

Малко тийнейджъри търсят съветите на специалистите преди първия път и при по-редки контакти. Важно е първият контакт да бъде планиран, а не инцидентен и предшестван от контрацептивна консултация.

Първите месеци след началото на половия живот са свързани с най-голям риск от забременяване. Данни от изследвания в САЩ доказват, че 20% от бременностите при тийнейджъри са от първия месец, след първата сексуална нощ и се увеличават до 50% в следващите шест месеца. За да се предотврати забременяването, лекарите препоръчват да се направят няколко контрацептивни консултации за обсъждане на най-подходящото хапче, възпрепятстващо зачеване, ако имате постоянен партньор и чести сексуални контакти. Ако те обаче са инцидентни, най-подходящ е презервативът. Препоръчват се и комбинирани хормонални контрацептиви, особено при девойки с обилно или оскъдно кървене по време на цикъл, защото регулират менструацията.

Ако се спрете на орална контрацепция, имайте предвид, че не трябва да си самопредписвате такъв сорт лекарства. Най-добре посетете гинеколог, който ще обсъди с вас подходящото за вас антибебе.

Помнете, че ако пропуснете да вземете една или повече таблетки в определеното време, надеждността на контрацепцията се компрометира.

Важно

Някои лекарства, включително и много от антибиотиците, влияят върху ефективността на противозачатъчните таблетки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X