Напишете дума/думи за търсене

10 твърдения, в които бременните не трябва да вярват

Много бъдещи майки започват да се занимават с нещо, свързано с деца - пишат книги за малчуганите или рисуват картини, които да закачат над бебешкото креватче.

Когато една жена забременее, всички започват да ѝ дават съвети какво не трябва да прави, за да роди здраво бебе. Колкото и доброжелателни да бъдат околните, някои от “мъдростите” им далеч не са истина, а просто бабини деветини.

Вижте 10 мита, в които не трябва да вярвате.

1. Щом чакаш дете, трябва да ядеш за двама

Не е нужно да се тъпчете с храна, ако сте бременна.
Не е нужно да се тъпчете с храна, ако сте бременна.

Много хора смятат, че бременната жена задължително трябва да се тъпче с храна поне 5 пъти на ден. Истината е различна. През първото тримесечие не е задължително да приемате повече калории от обикновено, през второто ги увеличете с 340, а през третото - с 450 калории. За целта добавете към менюто си допълнителни порции от мляко, ядки, пилешко месо или зеленчуци. Бъдещите майки трябва да се фокусират върху здравословната храна, а не върху количеството ѝ.

2. Хормоните правят бременните глупави

Хормоните наистина бушуват у бъдещите майки и ги превръщат в същества, които могат да се разплачат от нищото и без проблем да превърнат мухата в слон. Прекалената им чувствителност е напълно нормална.

Истината е, че съществува такова нещо като мамнезията -

мозъкът на

бременната

пренастройва

приоритетите ѝ,

като на първо място поставя здравето и сигурността на бебето. Вследствие на това жените стават по-разсеяни и често забравят, което пък води до комични ситуации. Това обаче не означава, че ако чакате дете, ще оглупеете. В много случаи бъдещите майки започват да се занимават с нещо, свързано с деца - пишат книги за малчуганите или рисуват картини, които да закачат над бебешкото креватче.

 3. Първото дете се ражда до 30-годишна възраст

Рискът от усложнения по време на бременност при всяка 30-годишна жена, която се храни здравословно и спортува достатъчно, не е по-висок, отколкото този при 20-годишната. Проблемите при плода са свързани основно със състоянието на тялото на бъдещата майка, а не с възрастта ѝ. Съвременните методи за диагностика показват отклонения в развитието на бебето в най-ранен етап, така че жените могат да планират бременност, когато са наистина готови както физически, така и психически. Според д-р Джон Миргоски от Тексас перфектната възраст за раждане на здраво дете е на 34 години.

4. Бременните се отказват от фитнеса

Ако бъдещата майка не изпитва никакви здравословни проблеми през бременността, редовното физическо натоварване би ѝ се отразило положително. Спортът не само ще ѝ помогне да запази добрата си физическа форма, но и ще бъде в полза на плода,

защото ще улесни

процеса на раждане

Природата си знае работата, затова мускулите и сухожилията на всяка жена стават по-еластични и по-силни по време на бременност. Хубаво е все пак да се консултирате с лекар и опитен фитнес инструктор относно интензивността на тренировките.

5. Сексът по време на бременността е табу

Според доста хора сексът по време на бременност е вреден за плода и неприятен за майката. Други пък дори го определят като неморален. Но ако една жена не изпитва дискомфорт, сексуалната активност няма да навреди. Напротив, ще е полезна, тъй като укрепва тазовите мускули и кара бъдещата майка да се чувства щастлива.

6. Не трябва да си боядисват косата или да лакират ноктите си

Показвайте привързаност към бременната си половинка.
Показвайте привързаност към бременната си половинка.

Всяка жена иска да изглежда добре. Много бъдещи майки се тревожат, че козметичните продукти като лака за нокти или боята за коса могат да навредят на плода. Няма причина за паника! Просто

обърнете внимание

на състава в

козметиката си

Бременните трябва да избягват компоненти като толуен, формалдехид, камфор и амоняк.

7. Хапвайте риба или орехи, за да бъде умно детето

Орехите са богати на калий и магнезий, така че укрепват кръвоносните съдове и имат благоприятен ефект върху нервната система. Йодът в рибата пък е добър за щитовидната жлеза. Затова бъдещите майки трябва да добавят тези два продукта към менюто си. Те съдържат и омега-3 мастни киселини, които подпомагат функциите на мозъка. Въпреки това тяхното влияние върху развитието на умствените способности на още нероденото бебе не е научно доказано.

8. Формата и височината на корема подсказват пола на бебето 

Много бъдещи майки се тревожат, че козметичните продукти като лака за нокти или боята за коса могат да навредят на плода.
Много бъдещи майки се тревожат, че козметичните продукти като лака за нокти или боята за коса могат да навредят на плода.

Няма как да не сте чули, че ако сте бременна и коремът ви е по-висок, значи ще родите момиче, а ако е по-нисък - ще е момче. В това обаче няма и зрънце истина. Формата и височината на корема ви се определят от мускулния ви тонус, силата, гъвкавостта и мускулната структура на матката, както и от позицията на бебето.

9. Отказвате се от пикантни подправки 

Формата и височината на корема не определят пола на бебето
Формата и височината на корема не определят пола на бебето

Определено един от най-странните митове за бременността е, че през тези 9 месеца трябва да откажете пикантните подправки, защото може да “изгорят” очите на бебето ви, т.е. да го ослепят. Още нещо, което изобщо не отговаря на истината. Също така

лютото няма да

доведе и до

спонтанен аборт,

както много хора смятат. Затова си хапвайте спокойно от любимата храна.

10. Без бебешко парти

В някои култури вярват, че не бива да получават или купуват подаръци за дете, което все още не е родено. Причината е, че така привличат негативна енергия, която може да доведе до проблеми. Суеверие, на което не бива да обръщате внимание. Напротив, съвсем спокойно може да си организирате бебешко парти преди раждането за най-близките си хора. Здравето на детето ви не се определя от това дали получавате, или не подаръци.

Не изключвайте пикантната храна от менюто си.
Не изключвайте пикантната храна от менюто си.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X