Напишете дума/думи за търсене

Лекар, оперирал бебе в утробата на майката: Това е невероятно пътуване

Снимки: Личен архив/BETHAN SIMPSON

Неродено бебе е било подложено на операция на гръбначния стълб в утробата на майка си в Университетската болница в Лондон, съобщи Би Би Си.

При направена морфология в 20-ата седмица от бременността на 26-годишната Бетън Симпсън било установено, че плодът е със спина бифида - вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък, при която има отвор в гръбначния канал, през който е възможно да преминава част от гръбначния мозък.

Майката на бебето е една от първите жени в Обединеното кралство, която е преминала през иновативната процедура "възстановяване на плода".

Операцията е продължила 4 часа, като утробата на майката е била отворена. Това е позволило хирурзите да поставят бебето в поза, подходяща за манипулацията и да „зашият“ една малка пролука в долната част на гръбнака.

Деликатната хирургична процедура включва отваряне на матката и затваряне на пролуката в гърба на бебето, докато то все още е в утробата на майката.

Бетън Симпсън споделя, че не можела да си представи да прекрати бременност, при която вече усещала движенията на бебето, както я съветвали някои специалисти.

Манипулацията била одобрена да се направи в Университетската болница в Лондон след поредица от тестове и сканирания. Направена е в 24-ата седмица от бременността.

"Излязох от операционната в 01:00 часа и същата нощ усетих движенията на плода. Беше успокояващо", споделя Бетън. Тя си спомня думите на хирурга, който й казал "Аз държах бебето ти".

Водещият неврохирург Доминик Томпсън описва проведената операция като "невероятно пътуване".

Госпожа Симпсън е четвъртата пациентка в Обединеното кралство, преминала през такава операция. Процедурата се провежда предимно в Белгия и САЩ. От април вече ще бъде в националните здравни услуги на Англия.

Всяка година във Великобритания се раждат двеста бебета със спина бифида.

"Досега семействата имаха пред себе си две възможности - да прекратят бременността или да родят дете със здравословен проблем. Тези процедури дават трета възможност", посочва д-р Томпсън.

Специалистите посочват, че със сигурност има неизвестни при тези операции и няма гаранции за изхода от тях, но дават възможност за предопределянето на различен път на нероденото бебе.

При спина бифида, прешлените, които покриват гръбначния мозък, не се сключват правилно. Точните причини за това не са установени категорично, но е сигурно, че най-големият рисков фактор за появата на спина бифида е недостатъчен прием на фолиева киселина преди и по време на бременността.

Според статистиката спина бифида засяга плода на 4 от 10 000 жени.

Бебетата, родени със спина бифида, могат да бъдат парализирани, да страдат от проблеми с пикочния мехур и червата и да бъде засегнато развитието на мозъка.

Би Би Си посочва, че около 80% от майките избират прекратяване на бременността, когато е поставена диагнозата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X