Напишете дума/думи за търсене

Домашните любимци - жертва на коронавирус паниката

Новият коронавирус не разпространява само болестта по целия свят, се разпространява и паника.

В разгара на кризата и наложената карантина забравяме за членовете на нашето общество, които имат четири лапи и пухкави опашки.
Въпреки че вирусът не засяга домашните любимци, животът на нашите космати приятели е също толкова хаотичен.
Макар че кучето и котката не могат да предадат вируса на хора, неоснователните страхове за здравето карат много собственици да изоставят животните или да ги оставят в приюти.

Ако имате възможност да осиновите домашен любимец, сега е чудесно време за това. Кога иначе ще имате толкова седмици у дома, за да тренирате и да се свържете с новия си животински приятел?
Не забравяйте обаче, че осиновяването на домашен любимец е ангажимент за цял живот. Помислете дали ще може да се грижите за него и след като вече няма да работите от дома си и тръгнете отново на училище.

Ако не може да оправдаете прибирането на домашен любимец завинаги в дома си, тогава го вземете за временно отглеждане. Или бихте могли да дарите одеяла и храна в приюта за кучета.

Ако вече сте собственик на домашен любимец, трябва да сте наясно, че те вероятно изпитват известно безпокойство в момента. Ако карантината ви причинява стрес, те могат да почувстват вашето безпокойство и също да се притесняват.
Вашият домашен любимец не може да разбере, че сме в средата на пандемия. Те не могат да ви кажат как се чувстват и не можете да им обясните защо се чувствате толкова напрегнати. Няма начин да им помогнете да разберат ситуацията. Въпреки това, отделянето на допълнително време за любов и игра с вашите животни може да им помогне да се почувстват по-добре и да осигури така необходимата психическа стимулация. Играта с вашите домашни любимци може дори да ви развесели.

Много домашни любимци са същества на навика. Те не са особени фенове на промяната. Когато ходим на работа, разхождаме кучето максимум по два пъти на ден. Сега обаче всички сме вкъщи и макар да сме наясно, че котката и другите четириноги у дома се наслаждават на това допълнително време със стопаните си, няма начин да не сте забелязали объркването в очите им, когато се опитват да се адаптират към новия ни живот в карантина.
Освен това те ще трябва да се приспособят към старата си рутина отново след няколко седмици, когато тази ситуация (всички се надяваме по-скоро) приключи.

Обичайно е домашните любимци да се държат непослушно заради безпокойство или объркване. Не показвайте чувство на раздразнение, ако вашето куче скимти по-често или ако котката ви е прекалено залепена за десния ви крак, който се опитва да изтрие от лицето на земята с търкане в него. Докато вашите домашни любимци се адаптират и към техния временен нов начин на живот, моля бъдете търпеливи с тях и ги заливайте с любов.

И накрая, не забравяйте да посрещнете нуждите на вашите домашни любимци. Толкова ни е грижа за трупането на купчини тоалетна хартия и варива, че много от нас забравят, че кучето, котката и рибките също се нуждаят от храна. След като сме достатъчно смели, за да стъпим в магазин за хранителни стоки в момента, тогава нищо не ни пречи да минем и през зоомагазина. Или да направим онлайн поръчка. Храната за домашните любимци ще бъде доставена, дори и да отнеме малко повече време от обикновено.

Не забравяйте, че животинките отразяват нашия страх, въпреки че обикновено не са наясно какво ни тревожи.
Затова бъдете до вашите домашни любимци, така както те винаги са до вас. Вашите пухкави приятели заслужават повече от всякога допълнително нежност, грижа и любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X