Напишете дума/думи за търсене

10 начина за предпазване от епидемия

По време на епидемия хората лесно могат да се изплашат и смятат, че разболяването им е в кърпа вързано. Заради това предприемат някакви драстични мерки с надеждата да се спасят от болестта. Преди да изпадате в паника, е важно да проучите какво казват експертите за възникналата ситуация и какви са начините за превенция.

1. Дръжте болните членове на семейството у дома
Една от причините хората да се разболяват през зимните месеци е, защото студеното време често принуждава хората да се събират в затворени пространства, което улеснява разпространението на болестите. Ако вие или любим човек вече показва признаци на заболяване, избягвайте да излизате на публично място. В по-тежки случаи болните могат да бъдат поставени под карантина или изолация.

2. Взимайте превантивни мерки преди появата на симптоми
За хората, които вече приемат лекарства за астма или алергии, може би е добра идея да поговорят със своя лекар за план за предварително лечение, благодарение на който те лекуват симптоми, преди да се появят, за да помогнат за предотвратяване на риска от заболяване.

3. Почиствайте предметите, които се използват редовно
Точно както хората, които трябва да избягват да излизат на публично място, когато се разболеят, това се отнася и за онези, които в момента са в добро здраве – те е добре да избягват тесен контакт с хора, които проявяват видими симптоми. Освен това редовно дезинфекцирайте често докосвани предмети във вашия дом или работно място - по този начин може да избегнете косвен контакт с болен човек.

4. Гответе месото и яйцата правилно
Храната може да съдържа отровни бактерии и може да разболее хората чрез консумация и дори просто докосване. Повечето храни, особено месото, домашните птици, рибата и яйцата, трябва да бъдат приготвени правилно, за да убият тези бактерии. Обикновено храната трябва да се готви на около 75°C или по-гореща, а температурата й по време на консумация трябва да бъде най-малко 60°C.

5. Избягвайте контакт с диви или селскостопански животни
Различните животни пренасят вредни микроби, които може да причинят различни заболявания при хората. Известни като зоонозни болести, те могат да се разпространяват чрез докосване, ухапване или дори чрез обитаване на същия район като животното. Селскостопанските животни, както и дивите животни, може да бъдат опасни за хората, особено по време на епидемия. Когато е възможно, избягвайте тези животни. Ако контактът с тях е неизбежен, най-добре е да измиете и почистите ръцете си, след като се занимавате с тях, след като сте докосвали храната или местата, в които живеят.

6. Изперете кърпите незабавно
Кърпите могат да бъдат място за размножаване на микроби, особено когато болни хора ги използват. Важно е да се подменят кърпите в кухните или в баните често.

7. Останете хидратирани
Когато се чувствате неразположени, тялото ви започва да използва повече течности от обикновено, така че може да се обезводните, без дори да го осъзнавате. Пийте около 8 чаши течности на ден - вода, бульон, плодов сок, мляко или безкофеиново кафе. Избягвайте сладки или кофеинови напитки.

8. Носете ръкавици на публично място
Микробите често се разпространяват чрез кожата на ръцете. Носенето на ръкавици и хирургически маски може да помогне, но трябва да ги използвате правилно. За ръкавиците е важно да запомните, че бактериите са върху тях. Затова когато ги сваляте, не забравяйте да миете ръцете си усърдно. Внимавайте за качеството на ръкавиците. По-евтините марки могат да позволят на бактериите да проникнат през материята.

9. Внимавайте с маските за лице
Маските за лице помагат срещу зарази, но много често хората ги използват неправилно. Те задължително трябва да се носят от хора, които вече имат признаци на заболяване, за да се избегне разпространението му. Те са особено важни за здравните работници и за хората, които се грижат за другите в малки пространства. Цветната страна на маската е външната страна и е важно да я слагате правилно, за да използвате филтъра. Също така е важно редовно да сменяте маски за лице след всяка употреба, както и да почиствате лицето и ръцете си преди и след всяко слагане и сваляне.

9. Бъдете в крак с информацията

Има всякакъв вид информация за епидемиите и какво могат да означават за вас и света като цяло. Но наличната информация може да е грешна, извадена от контекста или дори да бъде политически мотивирана. От вас зависи да се уверите, че използвате надеждни и актуални източници, на които може да се доверите. Напишете си домашното. Уверете се, че твърденията за въпросната епидемия са потвърдени от повече от един източник.

10. Запасете се с провизии
Ако в района ви избухне огнище на зараза, може да се окажете неспособни да напуснете дома си. За да се подготвите за това, може би е добра идея да се запасите с храна и вода, която би стигнала за 2 седмици. Купете трайни храни като опаковани артикули и консерви, които могат да се съхраняват лесно. Също така не забравяйте да се запасите с тоалетна хартия, почистващи продукти, кърпички, храна за домашни любимци, санитарни артикули и всякакви медицински консумативи, от които може да се нуждаете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X