Напишете дума/думи за търсене

Какво лекуват 8 чаши вода на ден

Водата прави чудеса с човешкия организъм и приема на достатъчно количество е жизненоважен за неговото правилно функциониране. Освен това се оказва, че водата лекува и помага за профилактиката на най-различни болести. Артрит, астма, главоболие, сърдечно-съдови заболявания и др. лесно могат да бъдат избегнати с необходимото количество от живителната течност.

Как да се справяте с различни болести и болежки, пиейки достатъчно количество вода?

Пиене на вода при често срещани заболявания

През човешката история водата в тялото се е приемала като основен разтворител, филтър и транспортно средство на веществата, разтворени в телесните течности. Смята се, че те са регулатори на процесите в тялото, отговорни за специфични реакции или болести. Доктор Ферейдун Батманжелидж, основател на Фондация за простота в медицината, обаче твърди, че самата вода регулира здравето в нашето тяло. Следващите препоръки са основани на неговия труд.

Артрит

• Първоначално третирайте болката като признак за дехидратация и се борете срещу нея чрез прием на вода.

Ако не пиете достатъчно вода, вискозитетът на кръвта ви може да се увеличи прекомерно, клетките да страдат, кръвните телца да се свият, а ставите да изсъхнат и да се дехидратират. При артрита повърхността на хрущяла изсъхва и става болезнена при движение, поради дехидратирането на ставите. Впоследствие това може да доведе до сериозни увреждания и макар че те задействат механизъм на възстановяване, този процес обикновено довежда до осакатяване на ставите. За да се избегне това, веднага щом усетите болки в ставите, добра предпазна мярка е да я изтълкувате като сигнал за локална дехидратация и да я компенсирате с прием на повече вода.

Милиони хора страдат от някаква форма на артрит, като се увеличават случаите при все по-млади хора. Възможно е голяма част от човешките страдания да се облекчат и дори излекуват просто чрез отговорно спазване на режим за пиене на вода. Подобно действие със сигурност няма да навреди, но може да се окаже изключително полезно.

Астма

• Поддържайте здравословен режим на пиене на вода, едновременно с медицинско наблюдение.

Астмата и алергиите се изострят от токсините в съвременния живот – от въздуха, който дишаме, храната, която ядем, и дори пиенето на вода със занижени качества. Те настъпват, когато системите, регулиращи невротрансмитерите (хистамин и неговите агенти), стават необичайно активни. Астматиците имат повишени нива на хистамин в белите си дробове и ако сгъстена кръв достигне до дробовете, те произвеждат още повече хистамин. Прекомерното отделяне на хистамин води до свиване на бронхите. Конвенционалната медицина предлага астмата и алергиите да се лекуват със супресори. Батманжелидж препоръчва повишените нива на хистамин да се третират с увеличен прием на вода, за да може да се осъществят целите на отделянето на хистамина, а не да се блокират.

• Добра практика е количеството консумирана вода да се увеличава постепенно и да се задържи на поне осем чаши (2 литра) качествена вода дневно.

• Астматиците не бива да пият повече от една малка чаша портокалов сок дневно, тъй като количеството калий в него е високо и това може допълнително да увеличи производството на хистамин.

Болки в гърба

• Пийте достатъчно вода и спортувайте редовно и по този начин ставите и дисковете ще се поддържат добре „смазани” и ще функционират правилно.

Болките в долната част на гърба са много често оплакване. Ставите и дисковете на гръбначния стълб зависят от различните хидравлични свойства на водата, съдържаща се в сърцевината на диска и в хрущялите. В ставите на гръбнака водата е не само смазващо средство за контактните повърхности, но тя се съдържа и в сърцевината на дисковете във вътрегръбначното пространство и издържа на натиска от теглото на горната половина на тялото, като 75% от теглото на горната част на тялото се понася от обема вода, съдържащ се в сърцевината на дисковете. Вакуумът, създаващ се при пулсиращото движение на ставите, съдейства за циркулацията на водата. Като разумно начало на всеки режим, погрижете се да избягвате дехидратацията.

Запек, синдром на раздразненото черво, уринарни проблеми

• Яжте прясна храна и пийте повече вода.

• Предотвратете проблемите, като пиете достатъчно вода, за да може тялото да обработи отпадъчните продукти.

Запекът предизвиква болка, стрес и понякога продължителни проблеми с дебелото и тънките черва. Пийте минимум осем чаши вода на ден и спортувайте редовно. Повишеният прием на вода често пъти води до облекчения на Синдрома на раздразненото черво (СРЧ).

Пийте вода и бъдете елегантни

Забравете за диетите, броенето на калориите или копнежа за шоколадови бонбони – можете да отслабнете просто като пиете една-две чаши вода преди хранене! Усещането за глад и жажда имат един и същ източник – ниски нива на енергия. Хората често пъти не успяват да направят разлика между двете, но ако пиете вода преди хранене, ще направите разграничение между двете усещания и няма да преяждате.

• Винаги, когато ви се прииска да си вземете нещо малко за хапване, вместо това посегнете и изпийте чаша вода.

• Хранете се редовно, като изпивате чаша вода половин час преди хранене. Проблемите с теглото би трябвало да се облекчат, а нивата на енергията ви – да се повишат чувствително.

Главоболие

• Преди да потърсите подходящото лекарство, изпийте чаша вода. Главоболията обикновено са признак на някакъв вид стрес, който може да се облекчи чрез пиенето на вода.

Стомашни киселини, лошо храносмилане

• Изпийте бавно чаша вода, още една чаша след половин час и трета чаша след още половин час.

Някои стомашни болки може да са индикатор за сериозен проблем, включително перфорирана язва, но тези случаи са сравнително редки. Ако болката е продължителна и упорита, трябва да потърсите лекарска помощ, но повечето болки от нарушено храносмилане – гастрити, проблеми с дванадесетопръстника и стомашни киселини – са свързани с хронично обезводняване. Болката възниква обикновено, когато няма достатъчно вода, за да може стомашната лигавица да се поддържа хидратирана, при което стомашните киселини преминават през стомаха и достигат до по-чувствителните му слоеве, с което причиняват болка. Вместо да третираме състоянието с антиациди – които си имат своите нежелани странични ефекти, това, от което тялото се нуждае, е вода.

Високо кръвно налягане, артериална хипертензия и сърдечни проблеми

Тези проблеми могат да се появят, когато кръвта не може да протича свободно през кръвоносната система.

• Ако не пиете достатъчно вода, кръвта ви става гъста и ленива, причинявайки свивания на кръвоносните съдове и високо кръвно налягане. Увеличеният прием на вода може да се окаже особено полезен в случая.

Високи нива на холестерол

• За да намалите нивата на холестерола си, пийте между 8 и 12 чаши вода на ден. Много по-важно е да следите какво пиете, отколкото да сте прекалено строги към онова, с което се храните.

Високите нива на холестерола не се получават като пряк резултат от консумацията на мазни храни, а поради липсата на вода. Това довежда до отлагането на холестерол по стените на артериите, вместо неговото разсейване. Холестеролът е естествено вещество, което покрива клетъчните мембрани, за да направи клетъчните стени водонепропускливи. Това е част от механизма за оцеляване на клетката. Създаден е, за да предпази живите клетки от обезводняване.

Ако започнете да се храните, без предварително да сте изпили чаша вода, процесът на преработка на храната ще се отрази върху клетките. Една от последиците ще бъде образуване на големи количества холестерол. Целостта на всяка клетъчна мембрана зависи от наличието на вода.

Менструални проблеми

Ако страдате от предменструално напрежение или периодични стомашни спазми, недостатъчното количество вода би могло да бъде основният фактор, допринасящ за това. В моментите на хормонални промени вашето тяло се нуждае от още подкрепа и допълнителният прием на вода спомага за гладкото протичане на биологичните процеси.

Когато вашето тяло губи течности, то трябва да произвежда повече течности и за да го направи, се нуждае от достатъчен прием на вода. Ако предизвикате себе си и си създадете здравословен режим на пиене на вода, пиене на поне осем чаши дневно, напрежението и стомашните болки ще изчезнат, тъй като вашето тяло ще разполага с достатъчно течности, за да замести онези, които е изгубило.

Сутрешно гадене

• Постепенно увеличете приема на вода.

Детският зародиш живее в изцяло водна среда и бременната жена трябва да полага усилия да приема достатъчно вода. Когато майката страда от сутрешно гадене, това не само предизвиква дехидратация, но може да е признак за това. Едно от най-добрите решения е да се поддържа разумен режим на приемане на вода, като жената се старае да изпива чаша вода веднага щом стане от сън сутрин и преди да си легне вечерта. За съжаление много жени смятат, че пиенето на вода усилва гаденето – в такива случаи се опитайте да пиете по-малки количества вода, докато свикнете.

Стрес

Състоянието на стрес може да се влоши и дори да се причини от липсата на вода. Когато тялото се дехидратира, физиологичните процеси, които се задействат, са подобни на тези, които се активират за справяне със стреса.

Из „Лечебните енергии на водата”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X