Напишете дума/думи за търсене

Емоционален бърнаут - новата епидемия

Емоционалното прегаряне е проблем, който засяга все повече хора, като чувствително се отразява на здравето и психическото състояние.

Терминът емоционален бърнаут (прегаряне) се появява през миналия век. Означава болест, която влияе на общото състояние на организма, като предизвиква напълно реални и много тежки симптоми. Лекарите говорят за три елемента на емоционално прегаряне - изтощение, цинично отношение към работата, чувство за несъстоятелност.

Бърнаутът може да е предизвикан от сериозно натоварване на работното място, постоянен стрес, липса на почивка и много други фактори, на които обикновено не обръщаме внимание.

Как да се справим

Да се борим с проблема, когато вече е налице, е много по-трудно, отколкото да вземем мерки, за да го предотвратим. Ако усещате, че сте на границата на прегарянето, наложете си да спазвате няколко прости правила:

Грижете се за себе си

Помнете, че не сте робот и си позволявайте почивка. Имате жизнена необходимост от отдих - в противен случай просто няма да сте в състояние да работите. Вземете си отпуска, пътувайте през уикендите, посещавайте салони за красота, изтегнете се на шезлонг с книга - изберете своя начин за почивка, но не пренебрегвайте нуждите на тялото и психиката си.

Правете това, което ви харесва

Една от най-честите причини за поява на бърнаут е постоянната преса да правим неща, които не ни харесват. Затова редовно отделяйте време за дейност, която ви доставя удоволствие - ще установите колко бързо ще се почувствате по-добре.

Опитайте нещо ново

Потърсете нови впечатления - пробвайте нов спорт, посетете ново място, запознайте се с нови хора. Направете го колкото е възможно по-скоро и го превърнете в навик.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X