Напишете дума/думи за търсене

Психолозите съветват как да се справим със стреса от пандемията

С все по-обхватното глобално разпространение на COVID-19 и растящият брой случаи със заразени, нараства и степента на тревожност от създадената ситуация. Редица психолози са свидетели на тази тенденция в своите практики. Въпреки че притесненията от ефекта на заразата са естествена човешка реакция, продължителността на това психично състояние пречи директно на конструктивното справяне с кризата. Това важи с особена сила за хора и пациенти, които вече страдат от различни видове тревожност и психични разстройства.

Следващите седем метода, доказани от психологията, биха могли да ви помогнат да минете по-спокойно през този труден период.

1. Репетирайте справянето с несигурността и неизвестното - нетолерантността към неизвестното прави хората податливи на стреса и е една от основните причини за тревожност и безпокойство. Пандемията от свински грип през 2009 година показа, че хората, които трудно приемат новото и различното, са по-уязвими на тревожност и паник атаки.
Решението на този проблем е да си позволите постепенно да се изправяте очи в очи с несигурностите, които животът ни поднася на ежедневна база, като спрете да търсите валидизация за всяко свое действие и решение.

Започнете с малки стъпки: не питайте свой приятел във вайбър всеки път, когато не може да вземете дадено решение; отидете на излет, без да проверите преди това прогнозата за времето. Тренирайки умението си за приемане на несигурното, ще намалите нуждата от това да проверявате актуалния брой заразени на всеки пет минути.

2. Парадоксът на справяне с тревожността - тревожността може да расте пропорционално на нашите усилия за справяне с нея. Всеки от нас има различен начин за справяне с напрежението. Някои хора залагат на ежедневни рутини: приготвяне на храна, отваряне на бутилка добро вино, гледането на любими сериали повече от обичайното. Други пък имат нужда ежечасно да търсят подкрепа и успокоение от приятели, семейство или медицински специалисти. Или маниакално да търсят новини за пандемията и предпазване от заразата с надеждата да намалят страховете си. Въпреки че тези методи биха могли да нормализират ритъма и пулса им за момента, в дългосрочен план неизбежно ще доведат до по-големи усложнения.

Вместо да ги избягвате, може да позволите на страховете и паниката да ви залеят, да си дадете време да осъзнаете ситуацията, как се чувствате в нея и как приемате случващото се. Опитайте се да приемете безпокойството като неразделна част от вашите дни под карантина. Опишете в детайли това, което чувствате на себе си и на другите, без да се съдите и обвинявате. Не се поддавайте на желанието за бягство от всичко и всички, като четете безцелно новините за заразата. Парадоксално – колкото по-осъзнато сте тревожни в момента, толкова по-лесно ще се справите със стреса за в бъдеще.

Приемането на несигурността и преборването на безпокойството са два научно базирани подхода за справяне със страховете от разпространението на вируса
Приемането на несигурността и преборването на безпокойството са два научно базирани подхода за справяне със страховете от разпространението на вируса
3. Преодолейте страха от разболяване и смърт – заплахата за здравето и живота ни неизбежно извиква на преден план първоизточника на всички страхове: страха от смъртта. Постоянното съмнение за симптоми на болестта и хипохондрията са естествена реакция в ситуация на опасност за здравето ни и това на близките ни.

Припомнете си смисъла на вашия живот, кое ви прави щастливи, имате ли цел и посока, имате ли кауза, какво ви движи напред. Поемете отговорност за начина, по който живеете живота си.

4. Не подценявайте човешката издръжливост – голяма част от нас се страхуват за здравето и живота си, от липсата на стабилен доход, притесняваме се, че няма кой да гледа децата ни. Често мислим за най-лошото и през главата ни минава най-черният сценарий. Винаги надценяваме заплахата, като същевременно с това подценяваме нашите умения, устойчивост и дори инат. Не забравяйте, че сте много по-силни отколкото си мислите, повярвайте в себе си и така ще имате силно оръжие срещу стреса.

5. Не позволявайте да бъдете завлечени от урагани от лоши новини. Коронавирусът е опасен с процент на смъртност от 1.8% до 2.4%. Ето защо всеки един от нас носи отговорност за ограничаването на неговото разпространение. Спазвайте всички необходими мерки за безопасност и дезинфекция.

Същевременно с това излагането на постоянен поток от информация за пандемията неизбежно води до тежки депресивни и тревожни състояния. Опитайте се да ограничите слушането на новини, свързани с коронавируса до 30 минути дневно.

Все повече нараства степента на тревожност сред населението, причинено от пандемията. Продължителното поддържане на висока степен на тревожност може да намали конструктивността и ефективността при справяне с кризата
Все повече нараства степента на тревожност сред населението, причинено от пандемията. Продължителното поддържане на висока степен на тревожност може да намали конструктивността и ефективността при справяне с кризата
6. Бъдете по-отговорни и внимателни спрямо грижата за себе си, защото само така ще имате възможност да се грижите и за всички, които обичате. Наспивайте се добре, яжте вкусна и полезна храна, имайте качествени мигове със семействата и близките си, упражнявайте се редовно, прилагайте техники за релаксация.

7. Потърсете професионална помощ при необходимост. Това важи с пълна сила за хората, които по принцип имат проблеми с психичното здраве и срещат затруднения да се справят сами с предизвикателствата по пътя им. Следователно притесненията покрай пандемията могат да възпрепятстват до голяма степен нормалното протичане на работния процес, социалните контакти или грижата за собственото здраве и живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X