Напишете дума/думи за търсене

Техники за справяне със стрес

Предстои ви презентация, но умирате от притеснение как ще говорите пред непознати или изтръпвате преди разговор с шефа. Понякога именно липсата на самоувереност и спокойствие объркват плановете ни и не можем да постигнем желаното. Има техники, с които да върнем хармонията в ума и тялото си и да бъдем неотразими.

1. Поразходете се за пет минути преди началото на събитието, което ви притеснява. Движението винаги помага в такива случаи, защото разсейва нервното напрежение. Докато се разхождате, оставете ръцете си да висят свободно. Психолозите съветват да си представите, че те докосват земята. Ще усетите как напрежението ви изтича през ръцете и потъва в земята.

2. Налага ли ви се преди важна среща, презентация или изпит да чакате, завъртете китките на двете си ръце десет пъти по часовниковата стрелка. Направете го още веднъж в обратната посока. Свивайте и протягайте пръстите на ръцете си. Така ще се успокоите, а и ще се занимавате с нещо, докато времето изтече.

3. Опитайте метода на спортистите преди старт на пробег например. Състезателите често гонят стреса, като разтърсват свободно китките на ръцете си или пък краката.

4. Ако усещате, че напрежението се събира в раменете и плещите ви, отидете на масаж. Разбира се, преди важна среща ще ви е само до масаж, затова използвайте метода на визуализацията. Представете си, че сте облечени в тежко палто, което натиска раменете ви. Повторете няколко пъти. Друго упражнение е да въртите едновременно двете си рамене в перпендикулярна на тях посока. След това ги повдигнете, сякаш искате да докоснете с тях ушите си. Задръжте така 10-15 сек и ги отпуснете.

5. Приближете се на около 30 см от стена, вдигнете ръцете на височината на раменете и си представете, че я бутате. След десетина секунди отпуснете ръцете си. Това може да се направи и като си представяте мислено стената.

6. Протегнете ръцете си над главата към тавана, после ги отпуснете и се наведете към пода, като свиете коленете. Бавно се изправете. Повторете 5-6 пъти.

7. Използвайте метода на самовнушението. Повтаряйте си „Аз съм спокойна!“.

8. Ако няма къде да се скриете и да направите някои от изброените упражнения и сте на стол пред кабинета на шефа, свивайте и отпускайте пръстите на краката.

9. Може по-религиозните да си кажат: „Боже, където и да отида днес, бъди с мен! Пази ме да не допускам грешки!“

Дихателни упражнения за успокояване

1. Стресът ускорява дишането, то става повърхностно и затруднено, а това води до още по-голямо напрежение, затова успокойте дишането си. Отпуснете се на стола, затворете очи и три пъти вдишайте и издишайте, като го правите много бавно.
    2. Стегнете цялото си тяло, стиснете юмруци и сгърчете лицето си, докато затреперите. След това се отпуснете и направете три дълбоки вдишвания и издишвания.
    3. Опуснете тялото. Поставете ръцете си на най-долните ребра и вдишвайте дълбоко през носа, броейки до три. Задръжте въздуха, докато броите до три, и издишайте пак при броене до три. Повторете, като броите до пет.

Важно

Бавното и дълбоко дишане помага винаги когато човек е притеснен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X