Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте с текстилните маски

Все още има различни теории по въпроса дали маските за лице могат да ни предпазят от коронавирус или не. Категорично ясно е обаче, че ако носим вируса, маската ще предпази околните хора. И тъй като знаем, че някои са носители и заболяването минава при тях безсимптомно, повечето от нас предпочитат да не рискуват здравето на близките си и на околните изобщо, и избират да носят маска.

От друга страна, стандартните санитарни маски (като тази на илюстрацията) се намират трудно и на пъти по-високи цени. Хората започнаха да си шият маски у дома, но дали текстилните маски ни предпазват?

Според проучване на British Medical Journal те носят потенциално по-висок риск за разпространение на инфекцията.

Едно от обясненията е, че вирусът може да се задържи върху текстилната повърхност доста дълго време. През това време ние ще я докосваме многократно и така ще я пренесем върху ръцете си, с които пък ще я пренесем върху други повърхности и хора.

Според същото проучване проникването на частици през текстилните маски е с 97% успеваемост. Докато при санитарните вероятността вирусът на проникне е 44%.

Освен това филтрацията на текстилните маски е изключително лоша, практически тя не съществува.

Затова специалистите препоръчват, ако нямате друг вариант освен текстилна маска, поставяйте я с чисти ръце, не я пипайте, докато я носите, и я перете на висок градус след всяка употреба.

MILA.BG ви призовава: Останете си вкъщи! Ще се справим с епидемията, като сме отговорни и единни!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X