Напишете дума/думи за търсене

Как в домашни условия да проверим дали сме заразени с коронавирус

Какво представлява коронавирусът и какво се прави при възможна зараза? Това са най-честите въпроси, които хората задават и вкъщи, и на работа. Много експерти дават съвети.

“Вирус не се спира с паника, а с интелигентност. И със знание, разбира се. Това е най-важното”, казва д-р Лидия Рота Вендер, хематолог и президент на ALT (Асоциация срещу тромбозата и сърдечносъдовите заболявания) в Италия. Ето нейните обяснения:

- Коронавирусната инфекция не причинява течащ нос или кашлица с настинка, а

суха и груба кашлица

- това е най-простото за разграничаване.

- Първо вирусът попада в гърлото, причинявайки възпаление и усещане за сухота. Този симптом може да продължи между 3 и 4 дни.

- Вирусът пътува през влагата, намираща се в дихателните пътища, слиза в трахеята и се инсталира в белите дробове, причинявайки пневмония, която продължава около 5 или 6 дни.

- Вирусът не издържа на топлина и умира, ако е изложен на температури, по-високи от 26-27 градуса, поради което горещите напитки като инфузии, бульони или просто гореща вода трябва да се консумират обилно през деня. Тези горещи течности неутрализират вируса и са лесни и приятни за поглъщане.

- Избягвайте да пиете ледена вода или напитки с лед. За тези, които могат, да правят слънчеви бани.

- Коронавирусът е с голям размер (диаметър 400-500 нанометра), така че всеки плат може да го спре, не са необходими специални маски в ежедневния живот. Различно е положението на лекарите и здравните работници, които са изложени на тежки товари на вируса и те трябва да използват специално оборудване.

- Когато вирусът е попаднал на метални повърхности, оцелява около 12 ч, затова е задължително да се дезинфекцират с алкохолен гел.

- Вирусът може да живее в дрехи и тъкани между 6 и 12 часа, обикновените детергенти могат да го унищожат. Ако е възможно, дрехите да се перат на температура над 30 градуса.

- Предаването на вируса обикновено става чрез директна инфекция, докосване на тъкани или материали, върху които се намира вирусът. Измиването на ръцете е от съществено значение.

- Вирусът оцелява в нашите ръце само 10 мин, но през това време могат да се случат много неща, триене на очите, докосване на носа - и вирусът влиза в гърлото. Повтаряме - мийте ръцете си често.

- Може да си правите гаргара вечер, а когато можете - и през деня, с топла вода.

Новият коронавирус може да не показва признаци на инфекция много дни и преди тях не е възможно да се знае дали човек е заразен. Но когато се появи температура или кашлица и отиде в болницата, белите дробове са с 50% фиброза, вече е късно!

Затова експертите от Тайван предлагат да се прави проста проверка всяка сутрин:

Вдишайте дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако не почнете да кашляте и нямате задух, това показва, че няма фиброза в белите дробове. Няма и инфекция. Необходимо е в тези критични моменти да се прави тази контрола всяка сутрин в среда с чист въздух.

Всички трябва да поддържаме устата и гърлото си винаги влажни, никога сухи. Затова трябва да пиете 2-3 глътки вода на всеки 15 минути!!!

ЗАЩО? Дори ако вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода директно в стомаха, където стомашните киселини ще го унищожат, ОБАЧЕ ако не пиете редовно достатъчно вода, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове, където е реалната му среда за развитие и където с него ще трябва да се справя вече имунната ви система.

- Помнете, човешкият имунитет е уникална система, но страхът и стресът го понижават. Бъдете смели и в добро настроение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X