Напишете дума/думи за търсене

Разпространяват ли домашните любимци вируса

В края на февруари от AFCD - Министерството на земеделието, риболова и опазването на околната среда на Хонконг, съобщиха, че са направени проби за коронавирус от носа и устната кухина на куче. Те са дали слаб положителен резултат

Въпреки това собствениците на домашни любимци са тревожни и често изпадат в паника, както съобщиха CNN миналата седмица. "В момента AFCD няма доказателства, че домашните любимци може да бъдат заразени с вируса COVID-19 или да бъдат източник на инфекция за хората", се казва в изявление на AFCD.

Хонконгското дружество SPCA за помощ на животните пък напомни:
"Всички членове на обществото трябва да имат предвид, че „заразяване“ не е равнозначно на заразяване и способност за разпространение на вируса Covid-19".

За съжаление страхът от вируса е станал причина за множество инциденти с животни в Китай, и не само. Хора изхвърлят домашните си любимци от страх, че може да бъдат заразени от тях.

За да бъдат в безопасност, AFCD съветва собствениците на животни да си мият добре ръцете след контакт с тях и да избягват да ги прегръщат и целуват. След като кучето е било навън, е добре да бъде измито солидно със сапун или кучешки шампоан и голямо количество топла вода. Перете често кърпите, с които ги избърсвате, и не им позволявайте да лягат при вас.

Друга препоръка на AFCD е домашните любимци на хора, които са заразени с коронавирус, да останат заедно с тях в карантина. Да, това е крайно неудобно и непривично особено за кучетата, но е полезна мярка.

Съветът за много солидно измиване на кучето, особено след разходка, се дължи и на факта, че дори животното да не е заразено с вирус, той може да бъде пренесен по неговата козина. На този етап няма единно мнение, което се основава на научни доказателства, колко дълго издържа вирусът върху различните повърхности, но за да гарантирате и своето здраве, и това на семейството си, измивайте всеки ден след разходка кучето си с много сапун/шампоан и топла вода.

И да се надяваме, че скоро ще дойде ден, в който отново ще прегръщаме спокойно домашните си любимци и страховете ни ще бъдат само спомен.

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X