Напишете дума/думи за търсене

Ако сме болни от коронавирус, а няма кой да гледа децата

Като нов родител, едно от първите неща, които научавате е, че да се грижите за бебе е наистина много трудно. В нормални времена твърде вероятно сте имали помощ от баби и дядовци, приятели, детегледачки и детски градини.

Но това не са нормални времена. Социалното дистанциране ни отне правото да имаме собствена мрежа от грижовни помощници.
Всеки е наясно, че да се грижиш сам за децата е трудно, но е направо страшно, когато сме изправени пред призрака на тежко заболяване.

Какво се случва, ако някой от вас се разболее? Ами ако и двамата се разболеете? Това е най-лошият кошмар на всеки родител.
Представяме ви съветите на няколко специалисти по инфекциозни заболявания от Орегонския университет за здраве и наука, Stanford Children’s Health и Медицински център Cedars-Sinai.

Определете детегледач
Първо, нека разгледаме най-лошия сценарий. Ако и вие, и вашият партньор сте неработоспособни по едно и също време, или трябва да бъдете хоспитализирани по едно и също време, трябва да определите някой от приближените си за болногледач. За съжаление, ако и вие, и вашият партньор сте болни, това означава, че децата ви също са заразени, което изключва грижите да поемат бабата или дядото.

„Знаем, че COVID-19 засяга непропорционално по-възрастните хора и рискът от усложнения и смъртност е най-висок при тях. Така че, ако е възможно, най-добре е детето да остане при леля или чичо, докато родителите и детето се възстановят”, съветва д-р Прия Сони, асистент по детски инфекциозни заболявания в Медицински център Cedars-Sinai в интервю за WIRED.

Дори и да не се разболеете, направете кризисен план

• Кой ще се грижи за децата ви?
• За кучето и котката?
• Определете близките приятели или членове на семейството, които могат да помогнат и не са от високорисковата група.
• Сложете на видно място информацията за детегледача, за да може службите за бързо реагиране да могат да я намерят.

Ако семейството и роднините ви не живеят наблизо, помолете приятели, които все още нямат деца, и не са в рисковата група.
Ако определените от вас за гледачи имат деца, това също е вариант, тъй като хлапетата могат или не да развият болестта. Но дори и да се разболеят, те бързо се възстановяват, освен ако нямат съпътстващи заболявания.
„Шокирани сме от това колко добре се справят децата с тази инфекция“, казва д-р Доун Нолт, доцент по детска инфекциозна болест в детската болница OHSU’s Doernbecher. „Симптомите при тях са много леки.“

Изолирани у дома
„Само в случаи, при които член на семейството е изложен на по-висок риск от заразяване с Covid-19 или някакво друго вирусно заболяване заради напредналата си възраст или съществуващи здравословни проблеми, тогава за коронавируса се препоръчват същите мерки, както при грип или друга вирусна респираторна инфекция “, казва д-р Рошни Матю, специалист по детски инфекциозни болести в Stanford Children’s Health и клиничен асистент по детски инфекциозни заболявания в Станфордския медицински университет.

Това означава, че ако партньорът ви не е подложен на химиотерапия или децата ви нямат астма, може да останете вкъщи, ако сте заразени с коронавирус. Задължително трябва да миете ръцете си често, да държите съдовете си отделно от тези на останалите и да спите в отделна спалня, ако е възможно. Опитайте се да поддържате тези граници, докато вашият доктор не прецени, че рискът от предаване на заразата е намалял, с други думи, поне 14 дни.

Това обаче е по-приложимо, ако живеете само с деца и млади хора. Но ако сте болен и в дома ви има възрастни членове на семейството, то тогава изолацията трябва да се случва по различен начин.

„Инфекциите в семейството обикновено са последователни, което може да помогне”, отбеляза д-р Матю. „Дори и да предадете инфекцията на партньора си, при него тя ще се появи, след като вашата отшуми. Родителят, който вече върви към оздравяване, би могъл да поеме ролята на основната грижа за децата, за да помогне за минимизиране на шанса за предаване. Важно е да запомните, че рискът от предаване е най-висок през първите няколко дни на заболяване, когато симптомите са по-изразени.“

Поддържайте чисти районите със „засилен трафик”
Има много интелигентни начини да почистите и дезинфекцирате дома си, но не е нужно да изпадате в крайности. Ако партньорът ви е под карантина в спалнята, не е необходимо да носите ръкавици и да гасите във вар мръсната чиния, в която е ял супа. „Този вирус се почиства много лесно от домакинските почистващи препарати. Не е нужно да смесвате собствените си перилни препарати или да купувате нещо суперсилно", съветва д-р Нолт.

Важното изключение е банята. „Излязоха няколко проучвания относно ролята на феко-орално предаване на този вирус, в допълнение към въздушните капчици“, казва д-р Сони. „С други думи, когато болният ви любим човек използва банята, той „пръска” вирус и под формата на летящи частици от изпражненията.
Ако отделна баня не е възможна, мийте банята си всеки ден и особено след като болният човек я използва. Поставайте дезинфектант в тоалетната чиния и изтривайте повърхностите на дръжките на кранчето и дръжките на тоалетната с дезинфектант. И се уверете, че болният затваря капака на тоалетната чиния и мие ръцете си.

„Когато пускате водата в тоалетната, се образува аерозол – капки вода от тоалетната излизат навън, в които може да се съдържа вирус. Така че е важно да държите четките за зъби далеч от тоалетната. Всички трябва да затворят капака, когато пускат водата на тоалетната, и то не само в условия на пандемия“, казва д-р Джон М. Тоунс, медицинският директор по профилактика и контрол на инфекциите в OHSU Healthcare. "И не забравяйте да миете ръцете си."

Грижете се за себе си
Най-добрият начин да попречите на болестта да ви връхлети е да се грижите за себе си. Много от нас се приспособяват към новите условия на работа от дома или към пълния „работен” ден, през който се грижим за децата и близките си.
Лесно е да оставим настрана здравословното хранене, тренировките, опитите за намаляване на стреса и достатъчното количество сън, когато се опитваме да се справим с дузина нови и различни изисквания към нашето време и енергия. Ако откриете желание в себе си да отметнете още една работна задача, а след това да пуснете една пералня, не го правете. В момента от основно значение и главна роля на цялото човечество е да остане здраво и способно да се грижи за децата си и за близките си хора.

„Ние жертваме толкова много за нашите деца. Но трябва да сме сигурни, че се грижим за себе си, защото ако не го правим, няма да можем да се погрижим за хората, за които сме отговорни. Вдигането на краката за половин час може да противоречи на всички ваши родителски инстинкти, но най-добрият начин да сте сигурни, че децата ви ще останат в безопасност и здрави, е да се уверите, че и вие сте здрави", казва Нолт.

MILA.bg призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X