Напишете дума/думи за търсене

Как да дезинфекцираме правилно телефона си

Вероятно допреди пандемията, която връхлетя света, не сте се сещали много често да почистите телефона си. Въпреки че винаги сте знаели, че той е преносител на огромно количество микроби. Всъщност всички ние така се сраснахме с тези устройства, че те са навсякъдес нас – в банята, докато се къпем, на масата, докато се храним, близо до тялото, близо до кожата, винаги и навсякъде.

В условията на днешната криза много бързо осъзнахме това и започнахме да се грижим за ежедневната дезинфекция на телефоните.

Повърхността на телефона е гостоприемна и за коронавируса, категоричен е Джагдиш Хубчандани, професор по здравни науки в Ball State University. „Прекарваме по два часа на ден в допир с телефона си, казва той. При някои хора е и повече. Очевидно е, че телефонът се превръща в средство за предаване на вируса, особено когато се споделя с други хора.“

Ако сте чували за устройства с ултравиолетова светлина, които елиминират микробите от телефона, те може да работят за убиване на микроби, но все още няма неоспорими доказателства от науката за това. Освен това ултравиолетовите лампи са скъпи и едва ли в настоящата ситуация ще се сдобиете лесно с такава.

"Първо, за да сте в безопасност, мийте ръцете си често - след това помислете за телефона си - съветва Хубчандани. - Настоящите изследвания на COVID-19 показват, че е най-вероятно да се разпространи от човек на човек чрез капчици, слуз или слюнка."

След това е вероятността вирусът да се разпространи чрез твърди повърхности като телефон или дръжка на врата и най-слаба е вероятностат да дойде от меки повърхности.

„Сапунът и водата са все още най-доброто, което може да направим - казва Хубчандани. - Миенето на ръце трябва да се извършва редовно, дори когато сме си по цял ден вкъщи. За телефона не можете да използвате сапун и вода, но може да ползвате кърпички на алкохолна основа. Потърсете такива с поне 70% алкохол."

В тези времена трудно се откриват такива кърпички, затова специалистът препоръчва да напълним бутилка с пулверизатор със спирт или водороден пероксид. Пръскайте с него повърхността на телефона си по няколко пъти на ден, след което попивайте със салфетка или микрофибърна кърпа. След употреба изхвърляйте салфетката и изпирайте микрофибърната кърпа. Поставяйте телефона върху друга салфетка, така че да не се налага да почиствате всеки път мястото, на което e бил.

„Направете си ритуал 4-5 пъти на ден да почиствате телефона си - съветва Хубчандани. – Почиствайте и личните си пространства с дезинфектанти. В това число бюрото, компютъра, домашния телефон."

И така, да обобщим: Използвайте кърпички за дезинфекция на телефона си, но само ако сте сигурни, че те имат високо съдържание на спирт, и продължете с кърпа от микрофибър, ако наистина искате най-добри резултати. При липса на такива кърпички - разтвор с висок процент спирт.

И най-важното – не спирайте да миете ръцете си, когато общувате с други хора и докосвате повърхности като вашия телефон. Дезинфекцирайте редовно личните си помещения и офис помещенията. Практикуването на добра хигиена е едно от най-добрите защитни средства срещу повечето заболявания като коронавирус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X