Напишете дума/думи за търсене

Бил Гейтс предсказа пандемията през 2015 г. (видео)

През 2015 г. Бил Гейтс изнесе лекция в рамките на TED Talk, в която прогнозира пандемията на коронавирус.

Осемминутната му реч е със заглавие „Следващата зараза? Не сме готови за нея“ и най-вероятно щеше да си остане блед спомен от това му участие в TED Talk, ако така хладнокръвно не беше прогнозирал пандемията на коронавирус, обхванала света.

Частта от беседата, която е най-обсъждана в социалните медии, е от самото начало, в която Гейтс обяснява, че докато най-голямата заплаха за човечеството през детството му е ядрена война, сега най-голямата заплаха е вирус.

"Ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, най-вероятно това ще бъде силно заразен вирус, а не война", казва той в лекцията си, което звучи много като сегашната пандемия. „Докато инвестирахме много пари в средства за ядрена защита, инвестирахме много малко в система за спиране на епидемия. Проблемът с вируса ебола, причинил смъртоносна епидемия в Западна Африка, отнел до този момент повече от 10 000 живота, беше,че въобще нямахме система”, казва основателят на Microsoft.

„Ние нямахме група от епидемиолози, готови да отидат в епицентъра на заразата, нямахме готов медицински екип и нямахме начин да подготвим хората", посочва той. „Всичко това представлява глобален провал. Във филми като „Зараза” винаги има група "красиви епидемиолози", които започват незабавно да работят, за да спасят света, но това е просто Холивуд и неговата магия", казва Гейтс.

”Причината вирусът ебола да не се разпространи по-нататък се дължи на героичната работа на здравните работници, както и на факта, че вирусът не се пренася във въздуха и не се е разпространил в градовете. Това беше чист късмет. Ако беше попаднал в много повече градски райони, броят на смъртните случаи щеше да бъде много по-голям. Следователно следващия път може би няма да имаме такъв късмет", пророкува Бил Гейтс.

Той използва за пример испанския грип от 1918 г., който убива повече от 30 милиона души, като пример за това, което може да се случи. „Добрата новина е, че оттогава сме постигнали големи технологични и медицински напредък”, обнадеждаващо споделя мултимилиардерът филантроп.
Той завършва лекцията, казвайки, че трябва да се справим с перспективата за епидемия по същия начин, по който бихме се подготвяли за война - като инвестираме в глобална здравна система, знаейки, че цената на подготовката ще спаси не само живота, но и безброй трилиони долари, които би струвала една пандемия.
”Това ще направи света по-справедлив и по-безопасен. Няма нужда да се паникьосваме. Няма нужда да съхраняваме кутии със спагети или да слизаме в мазето, но трябва да вземем мерки, защото времето не е на наша страна."

На 28 февруари Гейтс написа в блога си, че „COVID-19 е започнал да се държи много подобно на патоген, който се появява веднъж на сто години”, намеквайки за последиците от инфлуенцата. И призова правителството на Щатите да предприеме незабавни действия.

"Очевидно е, че милиарди долари за антипандемични усилия са много пари. Но това е мащабът на инвестициите, необходими за решаване на проблема. И като се има предвид икономическата болка, която може да причини една епидемия, просто погледнете начина, по който COVID-19 прекъсва веригите за доставки и фондовите пазари, да не говорим за живота на хората. Това са действията, които лидерите трябва да предприемат сега. Няма време за губене. Ако започнем сега, ще сме готови за следващата епидемия."

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X