Напишете дума/думи за търсене

Подаръците на коронавируса

Днес светът е изправен пред едно от най-сериозните предизвикателства в историята си. От една страна това е вирусът, който плъзна и промени живота ни за миг. От друга страна са страховете, които не закъсняха и които са свързани и с нашето здраве, и с нашата икономика, и с неясните очертания на бъдещето във всеки един аспект от живота. Има обаче още едно предизвикателство и е добре да не затваряме очи пред него. Това е отговорът на въпроса защо ни се случва всичко това. Има ли висша промисъл? Причина, важна за осмисляне? И ще оставим ли случващото се да промени живота ни, без да промени начина ни на виждане?! Или ще успеем да избършем тъмнилката и да открием под нея уроци за едно по-добро утре?

Може би бяхме станали твърде лакоми... Материалното владееше света ни. Говорехме за бърнаунт и не само говорехме, но изгаряхме. От работа, от графици, от звуци на телефони, компютри и всякакви устройства. Да сме заети беше станало наркотик. Начин на съществуване на всеки от нас. Да сме щастливи беше станало лукс. Да се приберем рано вкъщи беше станало утопия.

Жадно се ровехме из профилите на инстаграм звездите и се чувствахме провалени, защото не пътуваме колкото тях, нямаме колкото тях, не сме активни, красиви, богати и доволни колкото тях. Все гледахме навън, все по-рядко навътре.

Ако днешната ситуация е урок, то тя е урок за всички ни. За всички, които нехаехме за природата, купувахме билети от евтини авиокампании на килограм, тъпчехме пластмасови торбички и яхвахме колите, за да пием кафе в съседния квартал. За всички, които виждахме инстаграмърите, но не виждахме съседите си, родителите си, хората в нужда.

Дори само с това да променим света си, няма да е никак малко. Защото видяхме как за няколко дена само да излезеш на кафе се превърна в невъзможност. Да прегърнеш вашите се превърна в опасност. Да планираш нещо се превърна в лудост.

Нека вземем този подарък на коронавируса – да искаме по-малко, да се радваме повече, да мислим за хората край нас и да забавим темпото. Ако тези уроци бъдат взети, ще сме по-силни при всяко следващо предизвикателство.

Бъдете здрави! Радвайте се на този слънчев ден дори от прозореца на дома си! Обадете се на своите родители и им кажете, че ги обичате! Прегърнете децата и любимите си и чуйте в тази тишина задаващото се чисто начало!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X