Напишете дума/думи за търсене

10 стъпки за укротяване на нервността

Да се наслаждавате на живота в съвременния свят си е цяла наука, която за съжаление не се изучава в училище. За да усвоим умението, наречено вътрешно спокойствие, често губим години наред, а някои започват да се учат едва когато стресът се превърне в хроничен. Има ли бърз курс?

Ако често изпадате в нервни състояния, първото, което трябва да направите, е да ги осъзнаете и приемете (което не означава да се примирите с тях, а точно обратното). Решете за себе си, че нервният срив или стресът, който изпитвате в момента, е просто простуда. И ви е нужен болничен. С други думи, позволете си да си починете, пък ако ще от това да пропадне светът. В противен случай всички мерки ще бъдат просто безполезни. След това си изберете един от описаните по-долу начини. Можете да ги използвате както по отделно, така и заедно, ако преживявате силен стрес.

1. Дихателни упражнения. Свикнали сме да не забелязване дишането и да го правим механично и „плитко”. Но то като нищо друго влияе на нашето настроение и здраве. Изправете гърба и раменете, поемете дълбоко дъх и издишайте бавно до край. Направете упражнението няколко пъти, без да се насилвате.

2. Мисловна настройка. Няма как да минете без нея, дори и да ви се струва клише. Идеална работа вършат мисли от типа на : „всичко е наред”, „не мога да контролирам всичко, затова се отпускам”, „нещата ще се наредят по най-добрия начин от само себе си”, „винаги мога да помоля за помощ”.

3. Душ или вана. Контактът с водата буквално отмива стреса и успокоява нервите. Топлият душ преди лягане ще ви помогне да хармонизирате ума си. Етеричните масла от лавандула, маточина, здравец, мандарина, босилек, иланг-иланг ще ви стабилизират емоционално. След това облечете дрехи от естествена материя и си легнете с книга или приятен филм.

4. Погрижете се за комфорта си. Удобното място за сън, свежото спално бельо, чистата, проветрена стая успокояват нервната система и помагат да се отпуснете.

5. Отделете време за себе си. Отложете всичко, което ви вълнува неприятно или ви разстройва, и се откажете от мисълта да надзиравате всички. Позволете си да забравите какво трябва да направите. Ще видите, че ако за минутки „изключите” тотално от проблемите, решението им ще ви хрумне чудодейно малко по-късно.

6. Хапнете нещо сладко, най-добре черен шоколад. Той осигурява оптимално количество хормони на щастието, които ще помогнат на организма да се справите с напрежението.

7. Движете се и се смейте. Първото ще помогнете на кръвта да циркулира по-добре и да снабдява тялото с полезни вещества. Според британски психолози пък гледането на комедии понижава раздразнителността няколко пъти.

8. Промяна в обстановката. Ако преместите десетина предмета около вас, това ще се отрази благоприятно на емоционалното ви състояние. Освен това разтребването на външното пространство психологически ще ви настрои за вътрешен порядък.

9. Спете и се хранете правилно. Тези две условия са гаранция за имунитет срещу стреса. Не по-малко от 7–8 часа сън на денонощие и повече свежи плодове и зеленчуци ще ви помогнат да се радвате на спокойствие.

10. Вълшебни билки. Сред отличниците в борбата с напрежението са жълтият кантарион, ментата, мащерката, лавандулата, лайката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X