Напишете дума/думи за търсене

Ниското самочувствие и материализмът вървят ръка за ръка

Ако се чудите защо се опитвате нонстоп да се засипете с вещи, превръщайки се лека-полека в Плюшкин, да знаете, че всичко се коренни в недостатъчното ви добро усещане към вас самите.

Ниското самочувствие и материализмът са взаимно свързани, твърдят изследователи.

Те са на мнение, че когато самочувствието ни се покачва, влечението ни към материализма затихва.

Всичко започва от момента, в който детето започне да влиза в предпубертетна възраст. Тогава то започва да изпитва първия дискомфорт от недостатъчна увереност в себе си. За да коригира тази несигурност, то се стреми да се заобиколи с колкото се може повече вещи като стратегия за справяне с ниското си самочувствие.

Парадоксът в това начинание е, че консуматорството е добро за икономиката, но не и за индивида. Няма нищо лошо в това да подмениш почти изцяло гардероба си, но скритата цена на това занимание е доста по-скъпа, отколкото е реалната сума на покупките. В действителност тя се измерва в недостиг на щастие.

Повечето от хората се стремят към по-високи доходи, за да може да си позволяват повече неща, затъвайки все по-качествено в обществото на консуматорите. Но макар обществата да стават по-богати, това не ги прави по-щастливи. Истината е, че в тъй наречения Първи свят, има доста повече случаи на депресия, повече алкохолици и повече престъпления, отколкото преди 50 години. Това се отнася с пълна сила за Америка, Великобритания, континентална Европа и Япония.

Статистически хората имат повече притежания отколкото преди половин век, но са доста по-нещастни в някои аспекти.

Учените все още не могат точно да изчислят какви биха били пораженията върху самочувствието си, за сметка на материалното ни качество на живот и всеобхватното ни щастие.

Това, което доста хора не разбират, е, че нямат нужда от несметни богатства и купища с вещи, за да се чувстват уверени, за да се наслаждават на съществуването си заради тях самите, а не заради скъпия автомобил или морската вила.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X