Напишете дума/думи за търсене

Как да обезоръжим хейтърите

„Подобно на вампирите, хейтърите в Интернет целят да се „нахранят” с теб и после да те превърнат в един от тях. Омразата, с която ще им отговориш, е тяхната най-голяма награда”, пишеше някъде из мрежата. Всеки е имал на страницата си във Facebook, сайта или блога си - хора, които сипят злоба просто така. Какво им е, че са толкова жлъчни и как да не им се хванем на въдицата, съветва психоложката Мария Рачева.

Има проблем със самочувствието

Хейтърът е човек с душа в „статус” – омраза и неприязън към заобикалящата го действителност или както ги наричат програмистите – „пълен минус”. Когато хейтър види творение на някого – разказ, коментар, снимка, направена със сръчност, той развързва кесията с омраза и поръсва обилно всичко, на което времето му стига да обърне внимание. Просто така. Хейтърът оплюва, коментирайки болезнени теми и въпроси за много хора и това му се удава доста добре. Психолозите казват, че проблемът му е личен и обикновено няма общо с това, което той „обстрелва”. Освен това кара другите да не се чувстват добре, без да е свързан пряко с тях.

Тези хора, склонни към воайорство и предизвикване на ответна реакция, са скрити в Интернет пространството и там виреят най-добре. Защото в мрежата човек лесно може да е анонимен или да се оттегли, когато пожелае. „Негативният начин, по който хейтърът предизвикват другите е не толкова проблем на скрита агресия, а израз на желание други хора да се чувстват зле. Така той компенсира липсата на достатъчно висока самооценка. За да поддържаш добро самочувствие трябва непрекъснато да се самопредизвикваш, да имаш нови посоки за развитие, цели, постижения. Често тези негативни хора са с пасивно поведение по отношение на собственото си развитие. Те просто пишат, сръчкват, коментират това, което другите са направили или изразили, но реално нищо не създават”, обяснява Мария Рачева.

Уж са активни, а всъщност е обратното

Винаги е имало негативни хора, но с развитието на Интернет и комуникациите, техните възможности да заливат в тъмни краски другите, се разраснаха. И вчера и днес, на улицата или в нета, хейтърите коментират хора, които са направили нещо, предизвикали са някакво действие, развитие и като ги злепоставят в очите на другите, те се чувстват добре. „Ако не спрат вътрешната си потребност от негативизъм, никога няма да направят нещо значимо, което да им даде повишено самочувствие”, обяснява психоложката. Така че хейтъри, залавяйте се за работа! Иначе, колкото повече време хейтърът прекарва на гребена на негативното, толкова повече потъва и не може да се спре.

Ако тези хора бъдат наблюдавани като изказ, може да се забележи, че проявяват един и същи стил, в който има груби, крайни метафори, но няма изразено лично отношение от рода на: „на мен това ми харесва” или „това е тъпо”. Правят коментари и оценки, но остават зад преградата на анонимността и оттам – на безнаказаността.

Не бива да им отговаряме

Хейтърът прави всичко възможно да ни изнерви и да ни предизвика, а ако се хванем на въдицата му, ще е най-доволен. Затова не бива да реагираме на неговите писания, все едно не съществува. В противен случай той няма да спре и колелото ще се върти до безкрай. Не забравяйте, че негативната емоция, която го е завладяла, си е негов личен проблем. Ако той иска да „оздравее” и повиши самочувствието си, може да го придобие само с активен живот и признание от другите за постигнатото.

Малък съвет

„Когато сме активни, сме в хармония със себе си, имаме позитивно отношение към живота, другите хора и себе си”, казва психоложката Мария Рачева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X