Напишете дума/думи за търсене

Няколко факти за COVID-19, за да не изпадаме в паника

COVID-19 е реален проблем със застрашителни размери по целия свят. Но има множество факти, които не бива да забравяме, особено когато ни нападне паниката.

1. Хората се възстановяват от този вирус
Harvard Health съобщава, че "повечето хора, които се разболеят, ще се възстановят от COVID-19."

Към датата на публикуването на тази статия повече от 66 000 души в световен мащаб са се възстановили от болестта, сочат данни на престижния университет „Джон Хопкинс“.

2. Много от заразените ще изпитат „леки“ симптоми
Според експертите случаите може да варират от леки до тежки. Някои дори може да протекат безсимптомно.

Симптомите включват „температура, кашлица, понякога отпадналост. В по-тежки случаи - задух, болка в гърдите и пневмония“, коментира пред HuffPost д-р Линда Анегава, интернист.

3. Малко вероятно е да се заразите чрез храната
„В момента нямаме никакви данни, които предполагат, че COVID-19 може да бъде предаден чрез опаковки на храни или храни“, заяви говорител на Службата за инспекция на безопасността на храните в САЩ.

Основните начини за разпространение на болестта са чрез хора, които са в близък контакт с болестта, по въздушно-капков път и чрез докосване на заразени повърхности и след това докосване до лицето ни.

4. Може да изчезне, след като стане по-топло
Все още не знаем много за този вирус, тъй като той е нов. Никой не може да каже със сигурност, че разпространението на коронавируса ще се забави или ще бъде по-малко тежко, когато настъпи топлото време. Въпреки това на основание на подобни заболявания в миналото някои експерти вярват, че има голям шанс високите температури да ни разделят с пандемията.

5. Работи се върху ваксина
В момента научната общност по целия свят е впрегнала целия си ресурс, знания и средства в това да бъде създадена ваксина срещу вируса. Междувременно се появиха съобщения, че някои налични препарати дават много добри резултати при третиране на болни хора.

6. Предпазването всъщност не е трудно
Мийте си ръцете. Не пипайте очите, носа, лицето си, устата. Може да го правите само с напълно чисти ръце. Ползвайте дезинфектант – ако нямате такъв, напълнете едно шишенце със спирт и почиствайте с него твърдите повърхности, а когато сте навън и не може да се миете, също и ръцете си.
Най-добрата мярка е да си останем вкъщи!

7. След тази криза светът ще е по-добро място
Насочете мисълта си към това, че тази епидемия с всичките й трудности и последици, на които тепърва ще бъдем свидетели, ще ни даде и хубави уроци. Като например това да се грижим повече за себе си и за здравето си. Да спазваме по-добра хигиена, да се храним по-здравословно и да се грижим за имунитета си. Да бъдем по-загрижени един за друг, да проявяваме емпатия и разбиране. Да мечтаем по-простичко, да планираме по-скромно и да сме по-щастливи от малките неща в живота. Като това да се видим с приятели, да прегърнем родителите си, да отидем на театър или кино.

Може дори да започнете малък дневник за своето чисто ново начало. Сега е моментът всички ние да поставим началото на един по-чист, по-красив и по-щастлив свят.

MILA.BG призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X