Напишете дума/думи за търсене

Как да чистим по време на пандемия

Почистването на често докосвани повърхности в период на пандемия трябва да се извършва ежедневно, съветват от CDC - Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Такива повърхности са масите, дръжките за вратите, ключовете на лампите, бюрата, тоалетните, крановете, мивките, клавиатурите и мишките. Почистването става с домакински почистващи препарати и дезинфектанти, които са подходящи за съответната повърхност. Четете етикетите и не си правете експерименти да смесвате различни препарати. Етикетите съдържат инструкции за безопасна и ефективна употреба, включително предпазни мерки, които трябва да предприемете, когато прилагате продукта, като например носенето на ръкавици и осигуряването на добра вентилация.

Как да почиствате, когато имате болен у дома

Тези съвети са написани за домакинствата, в които има болен от коронавирус, но вие знаете, че при някои заболяването преминава безсимптомно. Затова за вашата сигурност може да ги прилагате и без да сте сигурни, че някой у дома е болен.

При почистване и дезинфекция на повърхности носете ръкавици за еднократна употреба. Те трябва да се изхвърлят след всяко почистване. Ако се използват ръкавици за многократна употреба, те трябва да бъдат предназначени за почистване и дезинфекция на повърхности за COVID-19 и не трябва да се използват за други цели. Запознайте се с инструкциите на производителя за използваните почистващи и дезинфекционни продукти. Почистете ръцете веднага след свалянето на ръкавиците.

Ако повърхностите са замърсени, преди дезинфекция те трябва да бъдат почистени с почистващ препарат или сапун и вода.

За дезинфекция са ефективни разредената домакинска белина, алкохолни разтвори с най-малко 70% спирт и най-често срещаните битови дезинфектанти.

Разредените разтвори с белина може да се използват, ако това е подходящо за повърхността. Никога не смесвайте домакинска белина с амоняк или друг почистващ препарат. Белината е ефективна срещу коронавирусите при правилно разреждане.

Пригответе разтвор чрез смесване на:
4 чаени лъжички белина на литър вода

За меки (порести) повърхности като килими и завеси първо отстранете видимите замърсявания, ако има такива, и след това почистете с подходящи почистващи препарати, посочени за използване върху тези повърхности. След почистване, ако позволяват, ги слагайте в пералнята на възможно най-високата за тях температура, съветват от CDC.

Дрехи, кърпи, спално бельо и други

Носете ръкавици за еднократна употреба, когато боравите с мръсно пране от болен човек и след това ги изхвърляйте. Ако използвате ръкавици за многократна употреба, тези ръкавици трябва да бъдат предназначени за почистване и дезинфекция на повърхности за COVID-19 и не трябва да се използват за други домакински цели. Почистете ръцете веднага след свалянето на ръкавиците.

Ако при работа с мръсно пране не се използват ръкавици, не забравяйте да измиете ръцете след това.

Ако е възможно, не тръскайте мръсното пране и в никакъв случай не го изтупвайте. Това ще сведе до минимум възможността за разпространение на вируса във въздуха.

Изпирайте нещата в съответствие с инструкциите на производителя и по възможност на най-високите градуси на вашата пералня.
Мръсното пране от болен човек може да се пере с вещи на други хора.
Почиствайте и дезинфекцирайте дрехите съгласно указанията за повърхности. Ако е възможно, поставяйте ги в торби за еднократна употреба, които след това да бъдат изхвърлени.

Ако има болен у дома, той трябва да бъде отделен в друга стая и ако нямате възможност за самостоятелна баня, то той трябва да разполага с отделни кърпи, сапун и други консумативи. След използването на банята от болния трябва да се изчака и след това да се дезинфекцира основно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X