Напишете дума/думи за търсене

На какво се дължи противоречивата информация за маските

Спорът за това дали трябва да носим маски или не през последните дни ескалира. Все още много хора не разбират защо това е добре да се прави. Още повече до вчера най-авторитетни източници твърдяха, че маска ни е необходима само ако сме болни. И да, това е съвсем вярно. Но да разгледаме въпроса от още една гледна точка.

Знаете, че до миналата седмица на почти всяка аптека имаше голям надпис „Маски няма“. Маски нямаше не само в България, а по целия свят. Здравните служители във всички държави бяха силно притеснени от този дефицит, защото за тяхната работа ползването на маска е напълно задължително. Това е и една от причините да призоваваха хората да не изкупуват маските. Ето, дори на 29 февруари американският генерал д-р Джером Адамс написа в Туитър: "Сериозно, хора, спрете да купувате маски!“ Световната здравна организация и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха официално, че само хората със симптоми на COVID-19 и тези, които се грижат за тях, трябва да носят маски.

До този момент изследванията, фокусирани върху други вируси, не са доказали, че масовото носене на маски намалява инфекциите, но трябва да се има предвид, че тези проучвания са малки като мащаб на пробите и в много от тях участниците не са носили маските толкова, колкото им е било указано. Така се не трябва да се разчита на нито едно от тези изследвания.

„Въпреки съобщенията на някои здравни служители за обратното, вероятно е една маска да помогне да се защити здрав носител от инфекция, казва Бенджамин Каулинг, епидемиолог от университета в Хонконг. - Доказано е, че както хирургическите маски, така и по-надеждните N95 предотвратяват различни респираторни инфекции при здравните работници. Имаше някои дебати коя от двете е подходяща за различни видове грижи за пациенти с респираторна инфекция. И щом хирургическите маски са наистина важни за здравните работници, защо изобщо се съмняваме, че същото важи за широката общественост“, пита Каулинг.

Той казва още, че маските са ефективни срещу предотвратяване на инфекция в болниците, защото здравните работници получават обучение за това как да ги носят и защото предприемат други важни мерки за безопасност като например щателно измиване на ръцете. "Мисля, че ако се научи как да носи маската правилно, всеки човек ще има някаква защита срещу инфекцията", допълва специалистът.

Коулинг напомня, че най-голямото предимство на масовото носене на маски е в това,че хората без симптоми няма да разнасят вируса в такава степен. Тези, които се чувстват зле, изобщо не трябва да излизат, но първоначалните данни показват, че хората без симптоми също предават коронавирус и те са най-опасни, защото не знаят, че са заразени. Според данните на изследователите половината от случаите на заразяване стават, преди да се появят симптоми.

Много е просто. Вашият съсед Х. е носител на коронавируса, но няма изявени никакви симптоми (лекарите предупредиха, че поне 80 % от нас ще го изкарат по този начин). Разминавате се по стълбите и се поздравявате. В случай 1 той носи маска и вероятността вирусът да мине по въздушно-капков път към вас е минимализирана. В случай 2 той не носи маска и вирусът с огромна вероятност се пренася и във вашия дом, и във вашето семейство.

Призивът да носят маски само заразените се дължи най-вече на факта, че маската не дава 100 % защита и може да ви подлъже, че сте взели всички мерки срещу заразата. Но това не е така, ако вие не спазвате и всички останали правила – да си миете ръцете поне по 20 секунди с топла вода и сапун, ако не дезинфекцирате всичко, което внасяте отвън, ако не оставят обувките си пред вратата или не ги дезинфекцирате, ако не спазвате дистанция от 2 м и т.н.

И най-вече MILA.BG ви призовава: Останете си вкъщи! В някоя от следващите публикации ще ви запознаем и с видовете маски. А как да слагате и махате маска вече писахме тук.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X