Напишете дума/думи за търсене

Последствията от изолацията за ума и тялото

Социалното дистанциране може да доведе до неблагоприятни психологически и физиологични ефекти. Но има неща, които може да направите, за да поддържате цялостното си здраве под контрол.

Социалното дистанциране, самоналожената карантина, както и разпускането на много служители в хоум офис заради разпространението на Covid-19 остави много хора отдалечени от обичайната си среда. Някои от тях прегръщат с отворени обятия наложената изолация, отдавайки се на печене на хляб, четене на книги, киснете във ваната. Други започнаха да „вечерят” с приятели в онлайн пространството, вдигайки тежки наздравици за здраве. След като заведенията са затворени, не ни остава нищо друго освен да се върнем към дългите и задушевни срещи с приятели и семейство в домашни условия, па макар и виртуални.

Дори да не сте от групата на екстровертите, които изпитват по-големи трудности в това време на изолация, и за момента да се чувствате уютно сред четирите стени на дома си, експертите предполагат, че негативните чувства и преживявания, свързани с продължителна изолация, ще се проявят при всички нас.
Хората сме социални същества. Докато пандемията на коронавирус е екстремен, до голяма степен безпрецедентен момент, усамотението, което гризе много хора през последните няколко седмици, не е толкова рядко преживяване, колкото си представяте.

Влиянието на социалната изолация върху нашите тела и умове се усеща и изучава при най-различни групи човеци - от астронавти до затворници, от имунокомпрометирани деца до изследователи на Антарктида, при възрастни хора. Моделите, възникнали със сблъсъка им с радикалната самота, помагат да разберем собствените си потребности и проблемите, които могат да възникнат от продължителна изолация.
Важно е да запомните, че изолацията не просто кара мозъка ви да изтръпва от скука. „Хората започват да бъдат летаргични, когато не вкарват позитивен принос в своите малки светове“, казва Джон Винсент, клиничен психолог от Хюстънския университет. "Може да очакваме, че вълни от депресия, а депресията и безпокойството са братовчеди."

Това вероятно ще бъде особено интензивно по време на коронавирус изолацията. „Често, когато има добре определено време, в което са изолирани хора, те се справят доста добре до средата на периода. След това се наблюдава спад на енергия и тонус. Но когато сте в ситуация, каквато сме сега, в която не сме сигурни колко дълго ще трябва да поддържаме социална дистанция, това също поражда безпокойство", твърди Лоурънс Палинкас, преподавател по психологическа адаптация в екстремни условия в Университета на Южна Калифорния.

Когато хора, държани в изолация, или учени, работещи в отдалечен регион, знаят, че почти са излежали „присъдата”, настроението им отново се повдига заради очакването от свободата.

Огромен фактор за отрицателното психологическо въздействие изглежда е объркването относно случващото се. В някои държави няма ясни указания или получават различна информация от различни организации.

Може би още по-притеснително е, че психологическото напрежение от самотата се проявява и физиологично. Хари Тейлър, който изучава социалната изолация при възрастни индивиди, казва, че това е едно от най-лошите неща, които хората могат да направят за цялостното си благосъстояние, добавяйки, че „ефектът на социалната изолация е като пушенето на 15 цигари на ден." При възрастните хора социалната изолация изглежда изостря всички съществуващи медицински състояния - от сърдечносъдови заболявания до болестта на Алцхаймер, но нежеланите й ефекти не се ограничават само до хора над 60 години.

Александър Чукер, лекар-изследовател, който изучава имунологията на стреса в Мюнхенския университет, наблюдава радикални промени в телата на хора, участващи в симулации на пилотирани космически полети като Марс-500. „Те бяха млади и обучени хора, които не са в състояние на реална заплаха“, казва той. „Но чистият факт на изолация влияе на тялото. Ако промените средата си по доста екстремен начин, тя също ще ви промени. Участниците, някои от които бяха изолирани само в продължение на три месеца, претърпяха промени, свързани със съня, наблюдаваха се промени в имунната си, ендокринната и неврокогнитивната системи и промяна в метаболизма. „Да си ограничен и изолиран, влияе на човешката физиология като цяло“, казва Чукер.

Това означава ли, че тялото ви ще се разклати като на астронавт, хванат в капан на фалшив Марс повече от година? Не е задължително. Едва ли сте наистина социално изолирани, поне не и до такава степен.
Дори тези, които изучават негативните последици от социалната изолация, смятат, че практикуването на социално дистанциране е добра идея за конкретната ситуация. "Covid-19 преобръща всичко с главата надолу ", казва Тейлър. „За първи път, откакто сме живи, активно практикуването на социална изолация е метод за подобряване на здравето.“

Хората, които са най-застрашени от изолацията, свързана с пандемията, са тези, които са изложени на повишен риск от социална изолация по принцип. „Възрастните хора и мъже с по-ниски доходи изпитват изолацията по различен начин“, твърди Томас Куджо - гериатър, изследващ пресечната точка на социалните връзки и застаряването в университета Джон Хопкинс.
Тейлър посочва, че всеки, който е маргинализиран, е по-вероятно да има по-ограничена социална мрежа, независимо дали е член на гей обществото, жертва на домашно насилие или просто живее в по-изолиран селски район.

Тези хора може да нямат приятели или семейство, на които да се обадят, за да се социализират. „За повечето хора технологията е средство за комуникация, но групите с по-ниски доходи може дори да нямат компютър или достатъчно безплатни минути в телефонния си план“, казва Куджо. „Докато много от нас приемат това за даденост, използването на високотехнологични устройства може да доведе до обременяване на доходите на конкретни индивиди. Особено ако Covid-19 ги е оставил без работа.”

Без значение каква е вашата собствена ситуация, има много неща, които може да направите, докато сте социално изолирани. Чукер препоръчва упражнения за повишаване на настроението. „Създайте колкото може повече структура и предвидимост на частите от живота си, над които имате контрол. Сега е времето да обърнете внимание на дълго отлагани проекти, продължете с рутината в живота си, доколкото е възможно, но също така бъдете търпеливи към себе си. Пандемията все някога ще приключи.
Хората, които преминават през период на изолация, независимо дали са били в Международната космическа станция или под карантина, често изпитват симптоми на постравматичен стрес и полагат усилия, за да се реинтегрират обратно в обичайния си ритъм.

Социалната изолация може постепенно да се превърне в наше нормално положение.
За щастие, вие не сте сами в това, затова е добре да не забравяте за околните. Помислете за онези хора, които са в обкръжението ви и които не сте се чували от известно време. Обадете им се или им напишете писмо. Укрепете тези поотслабнали връзки заради доскорошното забързано ежедневие.
С малко късмет и усилия благодарение на социалното дистанциране ще станем много по-близки.

MILA.bg призовава: Останете си вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X