Напишете дума/думи за търсене

4 часа върху мед, 3 дни върху пластмаса - колко живее коронавирусът върху различните повърхности

COVID-19 е респираторно заболяване, което означава, че обикновено се разпространява чрез въздушни капчици. Когато заразен човек кашля или киха, капчици, пренасящи вирусни частици, може да кацнат върху носа или устата на някой друг или да се вдишат.

Но понякога човек може да се зарази с коронавирус, ако докосне повърхност или предмет, върху който има вирусни частици и след това докосне устата, носа или очите си. Продължителността на живот на вируса, попаднал върху дадена повърхност – дръжка в метрото, парапет на стълбище или дори пари - зависи от много фактори, включително околната температура, влажност и вида на повърхността.

Но приблизителният диапазон е "вероятни часове на ден или повече", заявява Рейчъл Греъм, епидемиолог от Университета на Северна Каролина, пред Business Insider.

Ново проучване на изследователи от Националните здравни институти (NIH) подкрепя оценката на Греъм. Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine, предполага, че вирусът може да живее до четири часа върху бакър, до един ден върху картон и до три дни върху пластмаса и неръждаема стомана.
Коронавирусът може да живее във въздуха до три часа, установиха авторите на изследването.

Колко дълго коронавирусът може да оцелее върху повърхности

Изследователите от NIH сравнили продължителността на живота на новия коронавирус върху повърхности с този на SARS (на български ТОРС - тежък остър респираторен синдром). Те открили, че и двата коронавируса живеят най-дълго върху неръждаема стомана и полипропилен - вид пластмаса, използвана във всичко - от играчки до автомобилни части. И двата вируса издържат до три дни върху пластмаса, а COVID-19 издържа до три дни на стомана.

Върху картон обаче новият коронавирус продължава да живее три пъти по-дълго отколкото SARS - цели 24 часа, в сравнение с осемте часа на тежкия остър респираторен синдром.
"Стабилността на SARS-CoV-2 в аерозолите и върху повърхностите вероятно допринася за предаването на вируса в здравните заведения", пишат авторите на NIH изследването. (SARS-CoV-2 е официалното научно наименование на сегашния коронавирус.)

Друго проучване, публикувано на 1 март в Journal of Hospital Infection, разглежда живота на други коронавируси.
Коронавирусът SARS при температура от 20 градуса по Целзий живее два дни върху стомана, четири дни върху дърво и стъкло и пет дни върху метал, пластмаса и керамика. Изследователите откриват също, че един щам на SARS е продължил живота си до девет дни въру пластмасова повърхност при стайна температура.

SARS оцелява в продължение на два до осем часа върху алуминий и по-малко от осем часа на латекс.
Според Греъм гладките, непорести повърхности като дръжки и плотове са по-добри за пренасяне на вируси като цяло. „Порестите повърхности - като пари, коса и плат - не позволяват на вирусите да оцелеят толкова дълго, тъй като малките пространства или дупки в тях може да уловят микроба и да предотвратят неговия трансфер”, твърди Греъм.

„Монетите ще предават вируса по-добре от банкнотите в брой, но това не би трябвало да представлява голяма грижа“, каза тя. "Парите са мръсни, така или иначе. Те минават през твърде много ръце, за да не бъде това факт."

Вашият смартфон, с цялото си стъкло и алуминий, също може да има върху себе си вирусни частици.
Греъм препоръча да дезинфекцирате телефона си, „особено ако го взимате в тоалетната с вас“.

Околната температура дава голяма разлика


Проучване на Journal of Hospital Infection установява, че скоковете на температурата са променили продължителността на живота на коронавирусите. Скок от 10 градуса по Целзий, от 20 градуса на 30 градуса, намали продължителността на живот на SARS върху стоманени повърхности поне наполовина.

”Това е така, защото някои коронавируси, включително COVID-19, имат вирусна обвивка: мастен слой, който защитава вирусни частици при предаване от човек на човек във въздуха. Тази обвивка обаче може да изсъхне и по този начин да убие вируса. Така че по-високата влажност, умерените температури, слабият вятър и плътната повърхност са добри за оцеляването на коронавирус”, каза Греъм.

Това също обяснява защо респираторните вируси обикновено са сезонни: по-хладните температури помагат за втвърдяване на защитното гелообразно покритие, което заобикаля частиците.

Как да дезинфекцирате повърхностите


Авторите на проучването, публикувано в Journal of Hospital Infection, отбелязват, че човешките коронавируси може да бъдат "ефикасно дезактивирани" от повърхности в рамките на една минута, ако се почистят с разтвори, съдържащи 62% до 71% етилов алкохол, 0,5% водороден пероксид или 0,1% натриев хипохлорит.

"Очакваме подобен ефект срещу SARS-CoV-2", споделят изследователите.
Греъм казва, че тези дезинфектанти може да убият вируса в рамките на 15 секунди.

„Върху повечето опаковки на почистващите препарати пише да се оставят да действат 5-6 мин, но такава продължителност вероятно е от съществено значение само ако почиствате повърхност в зона, където някой е заразен. При дезинфекцията на повърхността важното е да се достигне потенциалната инфекциозна доза на вируса под ниво, което да причини заболяване”, твърди Греъм.

"Повечето търговски продукти с етикет" дезинфектанти " говорят за 99,9% убийство на микробите. Това трябва да е достатъчно да доведе дозата на инфекция под прага, който би влошил здравето на хората. Имайте предвид обаче, че дезинфекциращият гел за ръце на спиртна основа не е идеален за дезинфекция на твърди повърхности, тъй като съдържанието на алкохол не е достатъчно високо. Средството за дезинфекция на ръцете е предназначено да понижи разпространението на инфекцията върху ръцете ви, без да сваляте от кожата си всички нейни масла и влажност", казва Греъм. "Домакинските дезинфектанти като белина са по-добри за повърхности."

Не докосвайте лицето и мийте ръцете си


Греъм подчерта важността на измиването на ръцете и недокосването на лицето - това са най-добрите начини да сведете до минимум шанса си да се заразите с коронавирус от повърхности.
Скорошното проучване заключи, че ако човек докосва в продължение на пет секунди повърхност, върху която има вирус на грип А, 32% от вируса, живеещ върху тази повърхност, може да се пренесе върху ръцете.
"Ако ще се храните, оправяте грима си, играете с бебето и прочее., измийте ръцете си", каза тя.

Тя също така предлага да измиете косата си, ако сте кихнали в нея, въпреки че вирусът не се задържа много дълго в нея.

Помнете, че коронавирусът не може да ви зарази през ръцете, така че ако не докосвате очите, носа и устата, може да избегнете инфекция.

Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.
"Повечето хора докосват лицето си няколко стотици пъти на ден, така че най-добре мийте ръцете си често", съветва Греъм.

MILA.bg призовава: Останете вкъщи! Пазете живота!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X