Напишете дума/думи за търсене

Клишета, които ни пречат да се разбираме със свекървата

Дори и свекървата ви да е истински ангел, все ще се намерят предразсъдъци, които да провалят отношенията ви с нея. Защото главният стереотип е, че тя е зла и досадна жена, която се опитва да предпази синчето си от вас. Истината е, че свекървите са различни, а клишетата може само да съсипят общуването ви. Кои са основните предразсъдъци, по които не бива да се подхлъзвате, за да се радвате на хармоничен живот с роднините.

Трябва да наложа собствени правила

Всички съвети как ловко да я поставите на мястото й, да я отучите да идват в дома ви без предупреждение и т.н. са напълно безсмислени. Няма проверена формула, но едно е сигурно – трябва да се действа според ситуацията и конкретния човек. Понякога един спокоен разговор е в състояние да направи чудеса – дори и да не промени коренно ситуацията, ще я изясни, а това не е никак малко.

Имам право да й забраня да общува с децата

Това е оръжие, което изглежда безпогрешно. Много майки обаче не осъзнават, че освен по свекървата, стрелят и по децата, като ги лишават от контакт с баба им, и по партньора си, на когото показват, че има родител номер едно и родител номер две.

Мъжът ми трябва да е на моя страна

Сценарият тук е ясен – жената напада свекървата, мъжът се опитва да удържи баланса между добър съпруг и добър син и в крайна сметка избухва семеен скандал. Изходът от ситуацията е да обясните на мъжа си спокойно и рационално от какво недоволствате и да го помолите да реши проблема с майка му.

Тя е враг, с когото трябва да се боря

Това е най-опасното клише, защото изключва възможността да намерите път към пълноценно общуване с майката на партньора ви. Освен това е най-лесният начин да започнете да проявявате мнителност и да търсите обидни намеци и в най-невинните й думи и действия. Опитайте се да я харесате – в крайна мсетка, трябва да сте й благодарни, че е дала живот на любимия ви мъж.

Тя е по-възрастна, значи трябва да е по-мъдра

Тази позиция е доста съмнителна. От една страна, прехвърля отговорността – не можете да намерите общ език, но е виновна само свекървата. От друга страна – подценявате себе си. Затова вземете нещата в свои ръце и се опитайте да направите живота си по-лесен, като се освободите от негативните чувства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X