Напишете дума/думи за търсене

Видове свекърви и може ли да бъдат надхитрени

кадър от  филма "Свекървище", New Line Cinema, BenderSpink, Spring Creek Productions

Конфронтацията между свекърва и снаха съществува от векове. Обикновено по-възрастната жена е с по-изразен характер и държи на своето мнение, а младата отказва или не може да я разбере. Защо две души, които са “сродени”, не могат да се разберат и често люто се ненавиждат?

Та нали и двете обичат един и същи мъж, макар и с различна любов! Откъде идва поводът за вражда?

В най-добрия случай, дори и да не демонстрират открита антипатия една към друга, често отношенията между свекърва и снаха напомнят на временно и крехко примирие или на “въоръжен неутралитет”. А всъщност и едното, и другото водят към разрушителни военни действия в бъдеще. Според психолозите причината за тези отношения най-често се коренят в особеностите на явлението “втора майка”. Затова всички снахи, които не могат да се похвалят с безоблачни отношения с майките на мъжете си, трябва първо да определят към кой тип спада тяхната свекърва, а после с помощта на специалисти да се постараят да смекчат ситуацията. Това не е много сложно, стига да има желание.

Психолозите ги делят на четири типа.

Властната

По-точно ще е, ако назовем тази жена “собственица”. Тя е убедена, че цялото й домочадие – мъж и деца, й принадлежат като движимо имущество, така както й принадлежи недвижимото. Този тип лесно се разпознава, тъй като обсебва функцията на глава на семейството и това прави впечатление на всеки, попаднал в дома й. Трябва да се отбележи, че това се случва при пълното подчинение на мъжката част на семейството.

Съпруг под чехъл и мамино синче – това са крайните продукти на нейната домашна експанзия. Тя ще се нахвърли като орлица върху всеки, който посмее да посегне на нейната собственост. Така ще постъпи и с жената, която като нагъл крадец отмъква сина й. Само че за да се справи с крадеца, тя може да се обърне към полицията, а от снаха си там не може да се оплаче.

Съвет към снахата

Старайте се по-рядко да ходите с мъжа си на гости у свекървата. Не поощрявайте и него да ходи сам на гости на мама. Но съвсем да прекратите посещенията също не бива. Това само ще задълбочи вашата конфронтация. Най-добре е често да каните свекърва си у вас на гости. На чужда територия тя ще се чувства по-неуверена. А и всеки път ще вижда, че синът й си има собствено гнездо, в което се чувства добре и където нейното “право на собственост” не важи.

Ревнивата

Съществува един особен вид ревност, когато жената ревнува всички хора от близкото си обкръжение, независимо от пол и възраст. Нейният характер е такъв, че тя превръща това в смисъл на живота си. В детството си ревнува учителката от съучениците си, а по-малката си сестра от родителите си. Когато порасне, ревнува съседката отдолу от съседката отсреща, началника си от колегите, брат си от жена му. И, разбира се, ако тази жена стане свекърва, тя със сигурност ще ревнува сина си от неговата избраница. За съжаление е по-трудно човек да се избави от такава ревност, отколкото от ревност “по любов”.

Съвет към снахата

Разбрахме, че психолозите не съветват да пускате мъжа си сам на гости на майката-собственица. А в този случай съветът е съвсем противоположен. Нека вашият съпруг често посещава майка си сам. Дайте на свекърва си възможност да се наслади изцяло на присъствието на своя син. Така вашият мъж ще може да “усмири” ревността на свекърва ви и ще създаде условия за мирното ви съществуване.

Слабата

Жената от този тип е неуверена в себе си. На нея й се струва, че тя е толкова беззащитна, че без силно мъжко рамо не може да изживее и един ден. Но често обстоятелствата са такива, че тя няма рамо до себе си. По различни причини – може да е самотна майка, разведена или вдовица. А може би има законен мъж или приятел, но той не може да играе ролята на опора. Затова, когато има неженен син, той й носи тежките чанти с продукти, кара я с колата до поликлиниката, среща я от рейса, когато закъснее от гости. Можем да си представим как тази жена ще се отнася към снаха си, която отнема от времето на сина й и освен това го отвежда от къщи.

Съвет към снахата

Направете така, че свекървата да не почувства промяна в статуса си на човек, комуто е нужна помощ. Продължавайте да я снабдявате с продукти, помагайте й да почисти, съпровождайте я до вкъщи, когато е у вас на гости. И не се сърдете на мъжа си, ако след работа прекарва по час-два при нея. Когато свекървата разбере, че синовното внимание към нея след сватбата не е намаляло, тя ще се отнася към вас много по-топло.

Старомодната

Тази жена има ярко изразено патриархално възпитание и при цялото си желание не може да одобри младото поколение. Късите поли и обсипаните с халки уши на младата снаха, яркият цвят на косите й са за нея достатъчен повод да я обяви за “персона нон грата” в дома си. Тя не само че не одобрява вашите музикални предпочитания, но смята и за безнравствени възгледите на младежта за сексуалните отношения. Такава свекърва по принцип е на мнение, че добро семейство със съвременно момиче не може да бъде създадено.

Съвет към снахата

Всеки път, когато ще се срещате със свекърва си, не злоупотребявайте с ярък грим и предизвикателни дрешки. Опитайте с класическа блузка и права пола. Това със сигурност ще се хареса на строгата свекърва. В разговорите не критикувайте възрастното поколение. Не употребявайте думи като “яко”, “купон”, “кефя се”. Възможно е вашето скромно поведение в крайна сметка да разтопи консервативното сърце на свекървата.

Снимка: кадър от филма "Свекървище", New Line Cinema, BenderSpink, Spring Creek Productions

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X