Напишете дума/думи за търсене

Дефицити на основни минерали и витамини при болестта на Крон и колит

При възпалителни заболявания на червата могат да се образуват язви в храносмилателния тракт. В резултат на това абсорбцията на хранителни вещества е нарушена. Какви важни съединения и микроелементи липсват при пациенти с болестта на Крон и улцерозен колит?

Тези две заболявания принадлежат към групата на възпалителните заболявания на червата. Те имат повтарящи се симптоми, които включват чревно възпаление, кървене, подуване и болки в корема и често редки, кървави изпражнения. Язвеният колит се развива в лигавицата на дебелото черво, а язвите при болестта на Крон могат да се развият навсякъде в храносмилателния тракт и дори да се разпространят отвъд чревната лигавица в мускулния слой под нея. Пациентите с възпалителни заболявания са изложени на риск от недостиг на важни вещества.

В случай на болест на Крон, хроничното възпаление причинява структурни промени в тънките черва и абсорбционната повърхност е нарушена, това заплашва недостиг на вещества, от които тялото се нуждае.

1. Желязо
За диагностициране на това заболяване са необходими следните тестове: кръвни тестове, медицински образи и колоноскопия. Индексът на феритин и хемоглобин в кръвта на пациента дава възможност да се определи типичният дефицит на вещества при пациенти с болест на Крон и улцерозен колит: това е желязодефицитна анемия.
Хората с болест на Крон изпитват чревни възпаления, кървене, подуване и болки в корема. При тях добрите нива на минерала желязо са трудна задача.

2. Витамин В12
Липсата на витамин В12 възниква в случай на загуба на кръв и лошо усвояване. Тъй като витамин В12 се абсорбира в илеума (най-ниската област на червата), пациентите с болест на Крон и улцерозен колит с пълно или частично хирургично отстраняване на илеума са изложени на най-голям риск от липса на това съединение. Сублингвалният B12 (който се слага под езика) е най-добрият възможност за проникването му в кръвта.

3. Витамин D
Болестта на Крон е по-рядко срещана при деца, отколкото при възрастни. Витамин D и желязото се считат за типични хранителни дефицити при деца, страдащи от споменаваните болести. Високият индекс витамин D действа като защитен фактор при болест на Крон, а вероятно и в случаите на улцерозен колит. Защитният ефект се дължи на способността на този витамин да модулира имунитета и възпалението.

4. Фолиева киселина
Връзката между фолиевата киселина и тези заболявания е двупосочна: заради тях фолиевата киселина не успява добре да се абсорбира от тялото, а липсата на тази киселина е свързана с повята на болест на Крон и улцерозен колит. Добавките с фолиева киселина се използват за повишаване на концентрацията на основни съединения и предотвратяване на други патологии при хора с тези болести.

5. Витамин К
Той е важен за нормалното отлагане на калций в костната тъкан и съсирването на кръвта. Витамин К се произвежда от бактерии в червата. И с обостряне на стомашните възпаления се случват по-чести движения на червата. Следователно обострянията водят до загуба на микробиота и засягат съдържанието на витамин К. Мастноразтворимите витамини (и витамин К също) са необходими на пациентите с възпалителни стомашни заболявания.

Кога издутият корем сигнализира за по-сериозно заболяване?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X