Напишете дума/думи за търсене

Кога издутият корем сигнализира за по-сериозно заболяване

От 10 до 30% от населението на света страда от подуване на корема. Лошо храносмилане, менструация, запек и хранителни алергии са най-честите причини за него и обикновено са временни. Ако обаче състоянието стане хронично, тогава това може да е знак за нещо по-зловещо.

С тази статия искаме да привлечем вниманието ви към 6 тревожни проблема, които може да ви накарат да се почувствате подути.

1. Инфекция на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища може често да ви изпраща позиви за посещение на тоалетната. Те се характеризират като натиск в корема, под формата на болка или подуване на корема. Може също да се покачи температурата, да се появи втрисане, гадене и повръщане. Подуването на корема може да бъде причинено и от тежки бъбречни инфекции.

2. Чернодробно заболяване

Заболяванията на черния дроб може да бъдат причинени от употреба на алкохол, хепатит С или карцином и може да доведе до натрупване на течности и да причини подуване на корема. Ако подуването е причинено поради проблем в черния дроб, тогава също може да почувствате умора, лесно да получавате синини или да развиете жълтеница. В такъв случай трябва незабавно да се свържете с лекар.

3. Възпалително заболяване на червата

Възпалителното заболяване на червата е състояние, което засяга главно дебелото черво и тънките черва. Това може да причини диария, коремна болка и подуване на корема.

Изследванията показват, че хората с болест на Крон са по-склонни да имат непоносимост към лактоза. Тя може да причини газови образувания, които след това да доведат до подуване на корема.

4. Дивертикулит

Дивертикулит са възпалени малки торбички, наречени дивертикули, които се развиват по стените на червата. Симптомите включват внезапна поява на болка в долната част на корема. Интересен факт е, че азиатците изпитват болка обикновено в дясната страна, докато европейците и американците в лявата долна страна на корема. Други симптоми са гадене, диария, запек и подуване на корема.

5. Карцином

В коремната област има няколко органа като панкреаса, стомаха, дебелото черво, матката и яйчниците при жените. Ако ракът се развие в някой от тези органи, това може да доведе до необяснимо подуване на корема. Ето защо, ако забележите постоянно подуване на корема и внезапно увеличаване на размера му, а не издуване, което се появява и изчезва, това може да е признак на карцином.

6. Психично здраве

Когато човек е под хроничен стрес, хормонът кортизол има превес. В този случай храносмилателните хормони не се произвеждат в изобилие, което може да доведе до лошо храносмилане и да накара човек да се почувства подут.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X